• Son Güncelleme : 24.11.2018 11:03
  • Haber Giriş : 22.11.2018 16:01
  • Etkinlik : 15.11.2018

Azerbaycan Barosu, ICJ ve Avrupa Konseyi Ortak Konferansı Bakü’de Gerçekleştirildi

Azerbaycan Barosu (Azerbaijani Bar Association), Avrupa Konseyi (Council of Europe) ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu (International Commission of Jurists) tarafından 15 – 16 Kasım 2018 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen “Avukatların Rolü ve Bağımsızlığı” konulu uluslararası konferansa İstanbul Barosu’nu temsilen İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dr. Ayça Özok Ener katıldı.

Avukatlık mesleğinin rolü ve bağımsızlığı konusunda uluslararası uzmanlar ve yabancı ülke barolarının temsilcileri ile ülkeler arasındaki uygulamaların karşılaştırmalı perspektiflerin ortaya konması amaçlanan konferansta katılımcılar, avukatlık mesleğinin bağımsızlığı, meslek etiği, avukatların yeterliliği ve meslek içi eğitim konularında görüşlerini dile getirdiler. Konferansta ayrıca, avukatlık mesleğinin bağımsızlığı açısından avukatların eğitiminin önemine vurgu yapıldı.

Azerbaycan Barosu Başkanı Anar Bagirov ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa, Türkiye Barolar Birliği’ni temsilen Başkan Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek ve TÜRK – AV (Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukat Örgütleri Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Av. Kürşat Karacabey, Avrupa Konseyi, Uluslararası Hukukçular Komisyonu yetkilileri, Avrupa Baroları ve Hukuk Kuruluşları Başkan Yardımcısı Ranko Pelicaric, Belarus, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İsviçre, Kazakistan, Özbekistan ve Ukrayna barolarının temsilcileri de katıldılar.

İki gün süren konferansın ilk gün oturumlarında, avukatların statüsü ve rolü ile ülke deneyimleri, meslek etiği konuları karşılaştırmalı olarak ele alındı. Bu çerçevede Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu da bir tebliğ sundu.

İkinci gün oturumlarında avukatlık mesleğine giriş, meslek içi eğitim ve mesleki bağımsızlık konuları karşılaştırmalı olarak ele alındı. Baroların hukuki ve ekonomik bağımsızlığının da görüşüldüğü son oturumda söz alan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dr. Ayça Özok Ener, Avukatlık Kanunu md. 27 vd. düzenlemeleri kapsamında vekalet pulu ve SYDF uygulamaları üzerine bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantı programı kapsamında, katılımcı ülke barolarının temsilcileri Azerbaycan Yüksek Mahkemesi’ni (Ali Mahkeme) ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundular.