• Son Güncelleme : 25.11.2018 12:38
  • Haber Giriş : 21.11.2018 20:59
  • Etkinlik : 20.11.2018

Devletin Bütünlüklü Bir Çocuk Politikası Yok

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezince 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle düzenlenen ‘Çocuk İstismarında Mağdurun Beyanını Alma Yöntemleri’ konulu panel, 20 Kasım 2018 Salı günü saat 14.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, Çocuk Hakları Merkezi’nin yine duyarlı bir konuyu gündeme getirdiğini, etkinliğin Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesini kabul ederek 20 Kasım’ı Dünya Çocuk Hakları Günü ilan ettiği bir günde yapılmasının ayrıca dikkat çekici olduğunu söyledi.

18 yaşına kadar olan her bireyin çocuk kabul edildiğini belirten Moroğlu, “Bugün ülkemizde ve dünyada okulda ya da iş yerinde olması gereken pek çok çocuk, sözleşmeden doğan haklarının hiç birinden yararlanamıyor. 23 Nisanları çocuklara bayram olarak armağan eden öncü bir ülke olan Türkiye’nin de çocukların çocuk olma hakkına özen göstermesini diliyorum” dedi.

Açılışta konuşan İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Aşkın Topuzoğlu da mağdur çocukları dinleme usul ve esaslarına ilişkin Adalet Bakanlığının yayınladığı genelgeden dün haberdar olduklarını, bu genelgedeki bir hususa itiraz ettiklerini bildirdi.

Genelgede 32 ilde 35 adet Çocuk İzlem Merkezi, 49 ilde 56 Adliye Görüşme Odasının hizmet verdiğinin belirtildiğini hatırlatan Topuzoğlu, şöyle konuştu: “Çocuk Hakları Sözleşmesini biz 1989 yılında imzaladık. Sözleşmenin en temel ilkesi bu sözleşmede tanınan haklardan bütün çocukların hiçbir ayrımcılığa tabi olmaksızın yararlanmalarıdır. Neden 32 ildeki çocuklar ÇİM’lerde dinlenebiliyor da, kalan illerdeki çocuklarımız dinlenemiyor. Neden 49 ilde 56 Adliye Görüşme Odası var da diğer illerde yok. Bir çocuk bile sözleşmede tanınan haklardan bir ülkede faydalanamadığı sürece sözleşme hükümleri yerine getirilmiş sayılmaz. Bu da gösteriyor ki devletin bütünlüklü bir çocuk politikası yok. Biz bir çocuk bile sözleşme hükümlerinden yararlanamıyorsa, itirazımızı yapmaktan çekinmeyeceğiz”.

Açılış konuşmasından sonra panel oturumlarına geçildi. Paneli Çocuk Hakları Merkezi Sekreteri Av. Fırat Çiçek yönetti.

İlk sözü alan Psikolojik Danışman Kardelen Karabacak, çocuk istismarı ve ihmaline ilişkin uygulamadan örnekler verdi ve bu alanda neler yapıldığını anlattı. Karabacak ayrıca, riskli alanlar ve risk grupları hakkında bilgi verdi.

İstanbul Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Okan Güventürk, mağdur çocukların emniyete intikali ve sonrasında yapılan işlemleri anlattı. Güventürk, genellikle ihbar eden kişiyle birlikte çalışma yaptıklarını belirtti.

Av. Elif Yorgancıoğlu, Adli Görüşme Odalarını tanıtıcı bir konuşma yaptı. Adli Görüşme Odalarının 2017 yılında sisteme girdiğini belirten Yorgancıoğlu, bu odaların işlevini cezalandırıcı adalet sisteminden onarıcı adalet sistemine geçiş olarak nitelendirilebileceğini bildirdi.

Arzu Çaylak da uygulamacı olarak Adli Görüşme Odalarının işleyiş tarzı hakkında bilgilendirmede bulundu. Çaylak, Çocuk İzlem Merkezi ile Adli Görüşme Odalarında yapılan çalışmaların farklı olduğunu bildirdi.

Şişli Çocuk İzlem Merkezinden Sosyal Çalışmacı İbrahim Candan, merkezin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına bağlı olarak hizmet verdiğini belirtti ve merkezin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Merkeze intikal eden olayların adli, tıbbi ve sosyal boyutuyla incelendiğini belirten Candan, olayın adli boyutunu ele aldı ve bu alanda neler yapıldığını anlattı.

Uzman Hemşire Nurcan Kösecik, mağdur çocuğa merkezdeki tıbbi odada sağlık muayenesi yapıldığını, ayrıca savcılık talimatıyla adli muayene de yapılabildiğini belirtti.

Psikolog Semat Şen Gökova da mağdur çocuğa, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce sosyal inceleme yapıldığını belirtti ve bu incelemenin aşamalarını anlattı.

Soru ve Cevap bölümünden sonra konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi sunuldu, katılımcılara da Katılım Belgesi verildi.