• Son Güncelleme : 19.11.2018 10:54
  • Haber Giriş : 19.11.2018 16:42
  • Etkinlik : 19.10.2018

Sem Yeni Eğitim Dönemi Açılışı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni dönem açılışı, 19 Kasım 2018 Pazartesi günü saat 13.00’da düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Sunumunu İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülseren Aytaş’ın yaptığı eğitimin açılış dersinden önce, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, uygulanacak staj eğitimi programı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Açılış dersinde Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Av. Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu konuştu. Suçlar ve cezalara dair okuduğu kitaplar hakkında bilgi veren Muhmutoğlu,  İnanlık tarihi ile hukuk tarihinin, özgürlükler tarihinin avukatlarla bağlantısı bulunduğunu söyledi.

Mehmet Ali Kılıçbay’ın bir Fransız yazardan çevirdiği Hapishanenin Doğuşu adlı kitabı ile İtalyan yazar Beccaria’nın Suçlar ve Cezalar kitabından söz eden Mahmuutoğlu, Hapishanenin Doğuşu adlı kitapta bir işkencenin nasıl yapılacağı, işkencenin ceza yargılamasındaki faydalarının anlatıldığını, Beccaria’nın kitabında ise işkencenin neden gereksiz olduğunu anlatıldığını bildirdi. Fatih Selami Mahmutoğlu şöyle dedi:  “Tarihte Hukuka aykırı deliller konusu avukatlarla doğrudan doğruya bağlantılı bir gelişme göstermiştir. İnsanın en değerli varlığı, bireysel yaşantısında özgürlüğüdür. Bu özgürlük insanın onurudur. Bu onurun kazanılması açısından siyasetle özgürlük zaman zaman çatışmıştır. Ve totaliter rejimler hep bu özgürlük alanını daraltmışlardır. Bunun tarihte de pek çok örneği vardır. Onun için avukatlık mesleği aslında özgürlükleri de insan onurunu da koruma mesleğidir. Avukatın olmadığı bir yargılama, özgürlüğün olmadığı bir yargılamadır. Avukatın olmadığı bir yargılama hukuka aykırılığın olduğu bir yargılamadır”.

Mahmutoğlu konuşmasında, Türk ceza yargılaması mevzuatına da değindi ve ceza yargılamasındaki gelişmeleri anlattı. Mahmutoğlu, ceza yargılamasında Hukuka aykırı delillerin hükme esas alınamayacağı temel ilkesinden hareket edildiği söyledi.

SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta da, tarih boyunca avukatlık mesleğindeki gelişmeleri anlattı.  Avukatlık mesleğinin insanı mutlu eden yönlerine ilişkin tavsiyelerde bulunan Usta,  avukatlık mesleğinde bilginin önemini vurguladı. Saygın ve güvenilir bir avukat olmanın incelikleri üzerinde de duran Seyit Usta, bu açıdan genç meslektaşlarına bazı öneri ve dileklerde bulundu.

Açılış dersinin tamamlanmasından sonra derslere devam için Staj Eğitim Merkezine geçildi.