15 Mart 1962 yılında dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy’nin Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmasında “Tüketici Hakları” kavramını kullanarak, tüketici haklarının yasal güvencelerle korunmasını istemiş olması nedeniyle ve Birleşmiş Milletler’in 1985 yılında aldığı bir kararla tüm dünyada 15 MART, DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ olarak kutlanıyor.
Aynı yıl Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği TÜKETİCİ HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ; temel gereksinmelerin karşılanması hakkı, sağlık ve güvenliğin korunması hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı, bilgilendirilme hakkı, eğitilme hakkı, tazmin edilme hakkı, temsil edilme hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olmak üzere tüketicinin 8 temel hakkını içeriyor.
Ülkemiz ise özel bir tüketici mevzuatı ile 1995 yılında 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile tanıştı. Öncesinde genel hükümlerin getirdiği yasal olanaklardan yararlanmakta olan tüketiciler, daha hızlı çözüm üreten ve daha geniş haklar tanıyan bir sisteme kavuştular. Hızla ilerleyen ekonomik ve teknolojik değişimler doğrultusunda, 4822 sayılı kanunla esaslı değişikliklere uğramış olan bu Kanun, son olarak yerini Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a bıraktı.
Bu gelişmelerle birlikte, gerek tüketici mevzuatının kapsadığı hukuki ilişkilerin oldukça genişletilmesi gerekse hakem heyetlerinin parasal görev sınırının yükseltilmesi, tüketici yargısında yer alan Tüketici Hakem Heyetlerinin önemi iyice artırdı. Tüketicilerin kolayca ve harç ödemeksizin başvurusu ile hızlıca sonuca ulaşmasını hedefleyen Tüketici Hakem Heyetleri, iş yükü ve donanımsal eksikliklerine rağmen her yıl binlerce tüketicinin haklarına ulaşmasını sağlıyor. Bu heyetlerde çoğu kez yegane hukukçunun Baro temsilcileri olduğu dikkate alındığında, gönüllülük esasına dayanan çalışmaları kapsamında meslektaşlarımız adeta bu sistemi omuzlarında taşıyor.
İstanbul Barosu Tüketici Hakları ve Rekabet Hukuku Merkezi olarak, tüketicilerin haklarına kavuşmalarını kolaylaştırmak için cansiperane çalışan meslektaşlarımıza minnet duyuyoruz. Bunun yanı sıra biliyoruz ki sistemde de bir çok aksaklık bulunmakla birlikte, bir sistem ne kadar iyi olursa olsun, ihtiyacından fazlasını sorgulamadan tüketen ve maruz kaldığı sorunlarda başvurucağı haklarını bilmeyen tüketicileri korumak mümkün olmayacaktır.
Bu bilinçle, bu sene yine 15 Mart günü tüketicilerle bir araya geleceğimizi, tüketicileri bilgilendirmeye yönelik çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğimizi belirterek, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Gününüzü kutluyor, tüketicilerin bilinçli birer tüketici olarak haklarını en üst seviyede koruyabildikleri, sağlıklı bir çevrede umutla yaşayabilecekleri günler diliyoruz.
Kamuoyuna saygı ile sunarız.
İSTANBUL BAROSU TÜKETİCİ HAKLARI VE REKABET HUKUKU MERKEZİ