• Son Güncelleme : 27.05.2016 14:27
  • Haber Giriş : 19.05.2016 01:33
  • Etkinlik : 19.05.2016

Kurtuluşun İlk Adımı 19 Mayıs

Milli Mücadelenin işaret fişeğinin atıldığı 19 Mayıs 1919’un 97. yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz. 1914 – 1918  1. Paylaşım Savaşının çıkış nedeni “Şark Meselesi” idi. Emperyalizmin “Doğu Sorunun Çözümü” çözümü ile kastettiği Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması ve paylaşılmasıydı.

Paylaşım savaşının galibiyet ödülü ilan edilen Osmanlı İmparatorluğunun savaşın dışında kalması imkansızdı. Almanya-Avusturya-Macaristan ittifakının yanında yer alış, çaresizce savaşa sürüklenen Osmanlı imparatorluğu için kaçınılmaz bir mecburiyetin sonucuydu.

30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi, savaştan yenik çıkan Osmanlıya dayatılacak idam fermanının, yani Sevr’in önsözü olarak tasarlanmıştı. Koşulları çok ağır olan bu ateşkesin üzerinden iki hafta geçmeden başkent İstanbul İngiliz-Fransız bağlaşıklarınca 13 Kasım 1918’de işgal edilecektir!

Tarihin garip bir tecellisi olarak, büyük savaşın yetenekli komutanı Mustafa Kemal Paşa da 13 Kasım 1918’de İstanbul’a ayak basmıştır. Boğaza demirlemiş 55 parçalık bağlaşık donanmasının tehditkar namluları İstanbul’un iki yakasına çevrilmiştir. Mustafa Kemal, işgalcilerin mağrur zırhlılarının arasından karşıya geçerken tarihi andını içer: “Geldikleri gibi giderler.”

13 Kasım 1918 – 16 Mayıs 1919 arası 6 ay, Mustafa Kemal’e İstanbul merkezli bir kurtuluşun mümkün olamayacağını gösterecektir! Gazete çıkarmak, bakanlar kuruluna girmek dahil tüm girişimler sonuçsuz kalmıştır. İstanbul’da sonuçsuz kalan yoğun mesai kurtuluşun adresini de göstermiştir.

16 Mayıs 1919 da başlayan yolculuğun istikameti kurtuluşun kaynağına, Anadolu’ya doğrudur. 19 Mayıs 1919 Samsun’a ayak basış, kutsal savaşın cereyan edeceği kutsal topraklara atılan ilk adım olarak tarihe geçecektir!

Anadolu yoksul ve perişandır. Gençlerini, eli silah tutan yetişkinlerini Balkan Savaşlarında, ardından kopan Büyük Savaşın çeşitli cephelerine kaybetmiştir. Çanakkale’den, Yemen’den, Kafkaslardan, Sarıkamış’tan, Basra’dan, Bağdat’tan, Sina’dan, Arap çöllerinden, Filistin’den Mehmetlerin çok azı geri dönebilmiştir. Dönenleri de viran haneler, kimi kimsesi kalmamış yetimler, öksüzler, yaşama umudunu neredeyse yitirmiş bir halk beklemektedir.

Kurtuluşun ve kuruluşun önderi Mustafa Kemal, Nutuk’ta 19 Mayıs 1919 ilk adımda ülkenin genel görünümünü ve halkın perişan durumunu anlattıktan sonra, bütün olumsuzluklara rağmen işgalden ve yok oluştan kurtuluşun tek çaresinin savaşmak ve direnmek olduğunu söyleyecektir!

19 Mayıs 1919; Büyük harpten yenik çıkmış, ekonomik gücünü tamamen, insan kaynağını büyük ölçüde kaybetmiş bir milletin tam da öldü denirken yeniden dirilişinin, bütün haşmetiyle tekrar ayağa kalkışının miladıdır. Anadolu coğrafyasından, son vatanından da kovulmak istenen, sonsuza kadar yok edilmek istenen bir milletin kurtuluş destanının başladığı tarihtir.

Doğu Sorununun güncellenmişinden başka bir şey olmayan BOP’ u dayatanlar, Türk milletinin ölüm fermanı Sevr’i yeniden gündeme getirenler hiç heveslenmesinler. İngiliz sığıntısı Vahdettin’in, Hain Damat Ferit’in, Kürdistan Teali Cemiyeti’nin, İslam Teali Cemiyeti’nin, İngiliz Muhipleri Cemiyeti’nin ortalıkta cirit atan manevi mirasçıları da boşuna Post modern Mütareke rüyaları görmesinler.

Geçmişte başaramadınız. Yine başaramayacaksınız. Türk Halkı 19 Mayısın onurlu mirasına sahip çıkacak, Mustafa Kemal’in Kurtuluşa atılan adımlarını izlemeyi sürdürecektir.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI