HABERLER
  • Son Güncelleme : 20.02.2020 18:20
  • Haber Giriş : 26.02.2020 09:32
  • Etkinlik : 25.02.2020

E-Ticarette Güncel Hukuki Gelişmeler

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonunca düzenlenen ‘E-Ticarette Güncel Hukuki Gelişmeler’ konulu toplantı, 25 Şubat 2020 Salı günü saat 13.00’de baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.

Programın sunumunu Bilişim Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Pelin Topçuoğlu yaptı. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Muazzez Yılmaz’ın çok yararlı bir konunun ele alınacağı toplantıyı düzenleyen Komisyona teşekkür eden ve başarı dileyen konuşmasından sonra toplantıya geçildi.

E-Ticaret ve İnternet Hukuku Derneği Başkanı Av. Gökhan Uğur Bağcı, E-Ticarette kişisel verilerin korunması konusunu siber güvenlik çerçevesinde ele aldı. Yasanın E-Ticareti ‘fiziki olarak karşı karşıya gelmeden elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari faaliyet’ olarak tanımladığını belirten Bağcı, e-ticaret mevzuatı hakkında bilgi verdi. E-ticaretin yapısı gereği kullanılan kavramları da anlatan Bağcı, site üyeliklerinde belirli bir standart olmadığını, her sitenin farklı bir üyelik sistemi kullandığını bildirdi.

Bilişim Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Ayfer Kahraman, ticari elektronik pazarlama konusunu anlattı. E-İleti Yönetmeliği hakkında bilgi veren Kahraman, onay reddetme hakkı, açık rıza, ters soru ile rızanın alınamaması, onay istisnaları, ileti içeriği, şeffaflık ve şikâyet konuları üzerinde durdu.

İYS Genel Müdürü Tolga Tüfekçi, ileti yönetim sistemleri konusunda açıklamalarda bulundu. Elektronik Ticaret Yasasının yayınlanmasından sonra İYS’nin kurulduğunu belirten Tüfekçi, hizmet sağlayıcılar ile yaşanan sorunları en aza indirmek için önemli yönelikler bulunduğunu söyledi. Yasanın ulusal veri tabanını öngördüğünün altını çizen Tüfekçi, veri tabanını hizmet sağlayıcılar, kamu ve vatandaşların kullanabileceklerini bildirdi. İspat yükümlülüğünün İYS’ye geçtiğini, hizmet sağlayıcılarla bu görevin paylaşıldığını kaydeden Tüfekçi, İYS’nin vereceği hizmetlerin iys.org.tr adresinden ve 138 çağrı merkezi telefonundan öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.

Mali Müşavir Erhan Çağşırlı, dijital hikmet vergisini anlattı. Dijital Hizmet Vergisi Yasasının 07.12.2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede yayınlandığını ve yasanın 31 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten Çağşırlı, yasanın uygulama tebliğinin ise halen taslak olarak bulunduğunu ve yasanın yürürlük tarihine kadar çıkarılması gerektiğini söyledi. Vergide dijitalleşme adımlarının atıldığını belirten Çağşırlı, verginin gelir üzerinden değil ciro üzerinden planlandığını bildirdi. Çağşırlı, kanun kapsamın giren konular ve istisna hizmetler hakkında açıklamalarda bulundu.

Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Şebnem Ahi, elektronik ticarette ‘Güven Damgası’ üzerinde durdu. Güven damgasının, e-ticaret sisteminde tüketicilerin çok düşük seyreden online alışverişlerinde güvenlerinin artırılması ve şirketleri de dikkatli olmaya sevk eden bir uygulama olduğuna dikkat çeken Ahi, güven damgasını verme yetkisinin TOBB’a verildiğini, bu damgayı almak isteyen şirketlerin bazı koşulları yerine getirmeleri gerektiğini bildirdi. Güven damgasının zorunlu olmadığının altını çizen Ahi, bir yıllık olarak verilen damganın askı süreci, askı sebepleri ve yaşanan sorunlar konusunda bilgilendirme yaptı.

Bilişim Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Fehmi Ünsal Özmestik, e-ticaret hukuku regülasyonu süreci üzerinde durdu. Tüketicinin Korunması Kanunu ve Mesafeli Satış Sözleşmelerinin uygulanması ve bu konuda yaşanan sorunları ele alan Özmestik, idari para cezaları, bu cezalara yapılacak itirazlar ya da uzlaşma, para cezalarının peşin ya da taksitle ödenmesi konuları hakkında bilgi v erdi.

Ticaret İl Müdürlüğü, Ticari Elektronik İletiler Şefi Rıdvan Talak, ticari elektronik iletilerde şikâyet prosedürleri ve cezalar hakkında bilgi verdi. İl Müdürlüğüne yılda 60 bin şikâyet geldiğini belirten Talak, bazı kullanıcılardan gelen iletilerin engellenmesi talebinde bulunduklarını ancak kanunen kendilerinin engelleme yetkisi bulunmadığını bildirdi. Talak, uygulamadan kaynaklanan sıkıntıların bulunduğunu, aslında sorunun çıkış noktasını bulup orada çözmek gerektiğinin altını çizdi. 

Sunumların tamamlanmasından sonra toplantı sona erdi. Sunum sonlarında konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.

YAZDIR
Yükleniyor...