Yeni Türkiye’Nin Doğuşu
Yakın tarihimizle ilgili çok değerli araştırmaları bulunan yazar

Yakın tarihimizle ilgili çok değerli araştırmaları bulunan yazar Osman Selim Kocahanoğlu’nun yeni kitabı ‘Yeni Türkiye’nin Doğuşu’ 2015 yılının son ayı Aralık’ta Temel yayınları arasında çıktı.
Kitapta, saltanattan Cumhuriyete siyasal ve ideolojik bir dönüşüm olan Cumhuriyetimizin kuruluş hikâyesi anlatılıyor.
Osman Selim Kocahanoğlu, kitabına yazdığı ‘Önsöz yerine sonsöz’de Türkiye Cumhuriyeti’nin 21. Yüzyılın ilk yıllarında içine düşürüldüğü bunalımın altını çiziyor ve önsözün son cümlesinde şunları söylüyor: “Bir yandan Cumhuriyetin kurucu değerlerini korumak isteyen Batıcı laikler, diğer yanda tarih ve modernite bilincinden yoksun ileriyi geride arayan nakilci öğretiler; bir yanda gecikmiş etno-kültürel kimlik travmasına kapılanlar; bir yanda iflasa sürüklenmiş ideolojisi yerine bir felsefe üretememiş, yeni bir yol bulamamış solcu liberaller… Toplumun beyin ölümü ve doğadaki canlıların evcilleşmesi beklenmeden, boyu uzun aklı kısa zihinlerden bilgi toplumuna evrilip kültürel şizofreniden kurtulmamız gerekir. Aksi halde, modernleşmenin bile ötesine geçen uygarlığı, Kâtip Çelebi’nin 16. Asırdaki diliyle “öküzler gibi seyreden kalabalıklar” olmaktan kurtulmamız mümkün görülmüyor.”
740 sayfalık kitabın sonunda kitapta yer alan önemli konulara ilişkin TBMM zabıtları, Saruhan Mebusu Vasıf Beyin bütçe müzakereleri vesilesiyle yaptığı konuşma ile Hoca Şükrü Efendinin Hilafet-i İslamiye Risalesi ek olarak konulmuş.
Osman Selim Kocahanoğlu’nun, Yeni Türkiye’nin Doğuşu adlı kitabından önce, yine Temel yayınları arasında, Atatürk-Vahdettin Kavgası, Atatürk – Karabekir Kavgası, Atatürk-Rauf Orbay Kavgası, Atatürk’e Kurulan Pusu, Menemen ve Kubilay Olayı adlı verimli araştırmaları yayınlanmıştı.


