Tbb Başkanı Av. Özdemir Özok’U Son Yolculuğuna Sevgi Ve Saygıyla Uğurladık...
Altı aydır Amerika Birleşik Devletlerinde Melin Melanom cinsi cilt kanseri tedavisi gördüğü Huston’daki MD Anderson Hastanesi’nde 24 Nisan 2010 Cumartesi günü yaşamını yitiren Türkiye Barolar Birliği’nin 6. Başkanı Av. Özdemir Özok’u son yolculuğuna sevgi ve saygıyla uğurladık.

Altı aydır Amerika Birleşik Devletlerinde Melin Melanom cinsi cilt kanseri tedavisi gördüğü Huston’daki MD Anderson Hastanesi’nde 24 Nisan 2010 Cumartesi günü yaşamını yitiren Türkiye Barolar Birliği’nin 6. Başkanı Av. Özdemir Özok’u son yolculuğuna sevgi ve saygıyla uğurladık.
65 yaşında ve mesleğinin en olgun çağında yaşamını yitiren Özok’un cenazesi 28 Nisan 2010 Çarşamba günü Türk Hava Yollarının uçağı ile İstanbul’a getirildi. Özok’un cenazesi İstanbul’da İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler, İstanbul Barosu Başkanı
Av. Muammer Aydın ve Önceki Başkan Av. Kazım Kolcuoğlu, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dr. Selçuk Demirbulak ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Cenaze daha sonra bir başka uçakla Ankara’ya götürüldü.
Ankara’da Özok için ilk tören 29 Nisan 2010 Perşembe günü saat 11.00’da Türkiye Barolar Birliğinde düzenlendi. Buradaki törene, Özok'un eşi Neşe Özok, kızları Ayşe Özok ve Ayça Özok Ener, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dr. Selçuk Demirbulak, Genel Sekreter Av. Hüseyin Özbek, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Ufuk Özkap, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Handan Doğan, Av. Berrin Adıyaman, Av. Turgay Demirci ve Doç. Dr. Ümit Kocasakal, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile çok sayıda milletvekili, baro başkanları ve avukatlar katıldı. TBB’de oluşturulan Özdemir Özok’a saygı köşesine Taziye Defteri konuldu.
Törende konuşan Özok'un kızı Av. Ayça Özok Ener, Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar ve TBB Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler, Özok'un yaşamı boyunca insan hakları, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, Atatürk ilke ve devrimleri ile gerçek ve tam bir demokrasinin savunuculuğunu yaptığını bildirdiler. Besler'in konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadığı, tören sırasında Yargıtay Başkanı Gerçeker ve Danıştay Başkanı Birden'in de gözlerinin yaşardığı görüldü.
TBB'deki törenin ardından Özok'un cenazesi Kocatepe Camisi'ne getirildi. Özok'un Türk bayrağına sarılı tabutunun üzerine avukat cübbesi konuldu. Törene katılanlar, Özok'un tabutunun başında bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Daha sonra Özok'un özgeçmişi okundu. Buradaki törende Özok'un eşi Neşe Özok, kızları Ayşe Özok ve Ayça Özok Ener, TBB Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler ile TBB Yönetim Kurulu üyeleri taziyeleri kabul etti.
Kocatepe Camiinde öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı. Özok için kılınan cenaze namazına, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP milletvekilleri Köksal Toptan, Kürşad Tüzmen ve Murat Başesgioğlu, CHP'li ve MHP'li milletvekilleri, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, Anayasa Mahkemesi üyeleri Osman Paksüt, Serruh Kaleli, HSYK, Danıştay, Yargıtay ve Askeri Yargıtay üyeleri, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ankara Valisi Kemal Önal, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, çok sayıda eski bakan, milletvekili, baro başkanları ve avukatlar katıldı.
Cenaze namazından sonra Özok'un tabutu cenaze aracına konuldu. Bu sırada cenazeye katılanlar, alkışlar ve karanfillerle Özok'u son yolculuğuna uğurladı.
Daha sonra, cenaze aracının arkasında kortej oluştu. Önünde Özok'un eşi, kızları ve TBB yönetiminin yer aldığı kortej, Mithatpaşa Caddesi'nden Süleyman Sırrı Sokak'a kadar uzadı. Yürüyüş sırasında katılımcılar ile çevredeki yurttaşların alkışladıkları görüldü. Özdemir Özok'un cenazesi daha sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Av. Özdemir Özok:
1945 yılında Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde doğdu. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Özok, 1990–1992 yılları arasında Ankara Barosu Başkanlığı, 1997 yılından 2001 yılına kadar TBB Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 13 Mayıs 2001’de Türkiye Barolar Birliğine seçilen Özok, üç dönemdir bu görevi yürütüyordu.


