İstanbul Barosu LogoİSTANBUL BAROSU
“Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.”M. Kemal ATATÜRK

Tatil Gününe Rastlayan Sürenin Son Günü Resmi Olarak İşlem Yapılamaz

Öğrenim ve katkı kredilerinin yeniden yapılandırılmasında ödenecek taksitin son gününün tatil gününe denk gelmesi nedeni ile ilk mesai gününe kadar sürenin uzaması gerekirken Başbakanlık Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanlığının bu hükme uymaması üzerine Başkanlık yeniden uyarıldı.

Tatil Gününe Rastlayan Sürenin Son Günü Resmi Olarak İşlem Yapılamaz

Öğrenim ve katkı kredilerinin yeniden yapılandırılmasında ödenecek taksitin son gününün tatil gününe denk gelmesi nedeni ile ilk mesai gününe kadar sürenin uzaması gerekirken Başbakanlık Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanlığının bu hükme uymaması üzerine Başkanlık yeniden uyarıldı.

İstanbul Barosu Başkanlığınca Başbakanlık Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yazılan 6 Nisan 2010 Tarih ve 16046 Gündem sayılı yazıyla uygulamanın yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunulmuştu.

İstanbul Barosu Başkanlığınca Başbakanlık Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yazılan 14 Mayıs 2010 tarih ve 24290 Gündem sayılı yazıda hukuka aykırı uygulamanın kaldırılması istendi.

Baro başkanlığının ikinci yazısı şöyle:

Başbakanlık

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu

Genel Müdürlüğü'ne / Ankara

İLGİ: a) 06.04.2010 gün ve 16046 Gündem sayılı yazımız,

         b) 29.04.2010 gün ve 1415–4050 sayılı yazınız.

 İlgi (a) yazımız ile öğrenim ve katkı kredilerinin yeniden yapılandırılmasında ödenecek taksitin son günü'nün tatil gününe denk gelmesi halinde ilk mesai gününe kadar sürenin uzaması taleplerinin reddi uygulamasının yeniden değerlendirilmesi istenilmiştir.

İlgi (b) sayılı cevabi yazınız ile mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem yapıldığı, bu yöndeki talebin kabul edilebilmesinin olanaklı olmadığı bildirilmiştir.

Süreler ile ilgili genel nitelikteki kanuni düzenlemeler ve yargısal kararlar, sürelerin son gününün tatil gününe denk gelmesi halinde, sürenin tatili takip eden ilk iş günü tatil saatinde biteceğini öngörür. Hukuk güvencesi ve Hukuk Devleti ilkeleri de bunu gerektirir.

Tatil gününe rastlayan sürenin son günü resmi olarak işlem yapılabilmesi olanaklı değildir. Bu nedenle hak kaybı yaratacak olan genel hukuk kaidelerine aykırı uygulamanın kaldırılmasını dilerim.

Saygılarımla.

Av. Muammer AYDIN

İstanbul Barosu Başkanı

Kategori:Haberler
Tatil Gününe Rastlayan Sürenin Son Günü Resmi Olarak İşlem Yapılamaz | İstanbul Barosu