İstanbul Barosu LogoİSTANBUL BAROSU
“Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.”M. Kemal ATATÜRK

Taksim'de Kolluk Suç İşlemektedir

Taksim Gezi Parkında Topçu Kışlası görünümlü AVM ve rezidans oluşturmasına yönelik

Taksim'de Kolluk Suç İşlemektedir

Taksim Gezi Parkında Topçu Kışlası görünümlü AVM ve rezidans oluşturmasına yönelik olarak alınan kararın, bir kısım Sivil Toplum Örgütleri ve yurttaşlar tarafından protesto edilmesi ve bu bağlamda eylemsellikler sergilenmesi karşısında, kolluk güçlerinin uyguladığı yöntem,  hukuken asla kabul edilemeyecek bir boyut ve nitelik taşımaktadır.

Açıkça belirtmeliyiz ki, demokratik ülkelerde bu protestolar karşısında kolluğun alması gereken tek önlem, “tahammül”dür. Bu türden eylemler, yurttaşlar için bir “hak” olup, emniyet güçlerinin görevi de bu hakkın kullanılmasının teminidir.

Sergilenen eylemselliğin bir yargı kararının beklenmesi temeline dayandığı ve oluşacak yargı kararının dayanağı konumunda bulunan bilirkişi raporunun yurttaşların istemleri doğrultusunda olduğu bilinirse, direnişin bu anlamdaki hukuki temeli de şekillenmiş olacaktır. Açık deyişle bu direniş hukuksal temelde de haklı bir gerekçeye sahiptir.

Bütün bu gerçekliklere karşın, demokratik bir hakkın kullanımının şiddet yoluyla engellenmesi, giderek zor kullanmada sınırın aşılması, açıkça “suç”tur. TCK 256. Maddesi, zor kullanmada sınırın aşılmasını açıkça kasten yaralama suçu olarak tanımlamaktadır. Bu nedenle, bir hukuk kurumu olarak kolluk güçlerini açıkça uyarıyoruz. Taksim’de kolluk suç işlemektedir.

Diğer yandan, 4 günden bu yana güvenlik güçleri tarafından ısrarla ve sistematik olarak devam ettirilen bu yöntem karşısında onlara emir ve talimat vermekle görevli “âmir” konumundaki görevlilerin, bu şiddeti önlemek bağlamında herhangi bir çaba göstermemesi de ayrı bir suç oluşturmaktadır. Alandaki görevlilerin “emir” adı altında uyguladıkları şiddetin kanunsuz ve dayanaksız olması, o emri verenleri de hukuk karşısında sorumlu kılacaktır.

Bu arada, yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçleri tarafından kullanılan biber gazının insan sağlığını tehdit eden bir boyut taşıdığının bilimsel kanıtına karşın, ısrarla kullanılması yönündeki inat da, anlaşılabilir olmaktan çıkmıştır. Şiddetin ve zor kullanmada sınırın aşılmış olmasının göstergesi konumunda bulunan ve adeta “silah” olarak kullanılan biber gazının doğuracağı sonuçlar, bugün protestocuların canını acıtsa da yarın güvenlik güçlerinin sorumluluklarının sebebi olacaktır.

Bütün bu gelişmeler karşısında, 4 günden bu yana hak ihlallerini, yurttaşların demokratik hak kullanımlarının engellenmesini rapor eden İstanbul Barosu, bu gün bu olaylara sebep olan şiddet ve zor kullanan güvenlik görevlileri, onlara bu yönde talimat verenler ile bu fiilleri engellemekle görevli olup engellemeyenler hakkında İstanbul C.Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

Demokratik bir ülkenin yargı kurumunun yaşanan olumsuzluklar karşısında, etkin bir soruşturma yürütmesi halinde, kolluk güçlerinin yeni bir değerlendirme yapma ihtiyacını gözden geçireceklerini ummak istiyoruz.

Saygılarımızla.

              İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI

Suç Duyurusu Dilekçesi için tıklayınız.

Galeri

Kategori:Haberler
Taksim'de Kolluk Suç İşlemektedir | İstanbul Barosu