Sınaî Mülkiyet Kanununun 3. Yılında Marka Hukuku Güncel Sorunları
İstanbul Barosu Fikri ve Sınaî Haklar Komisyonunca düzenlenen ‘Çarşamba Buluşmaları’nda ‘Sınaî Mülkiyet Kanununun 3. Yılında Marka Hukuku Güncel Sorunları’ konusu ele alındı.
‘Çarşamba Buluşmaları’nın ilki 20 Mart 2019 Çarşamba günü saat 19.00’da baromuz merkez bina konferans salonunda yapıldı.
Açılışta konuşan Fikri ve Sınaî Haklar Komisyonu Başkanı Av. Tamer Pekdinçer, Çarşamba Buluşmalarında fikri ve sınaî haklar alanındaki yaşananların, konunun uzmanlarınca tartışılacağını ve katılımcıların merak ettikleri konuların ele alınacağını bildirdi.
Çarşamba Buluşmalarının ilkinde hem akademik, hem de mahkeme kararları olarak çok önemli gelişmelere imza atan Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi Hâkimi Uğur Çolak’ı konuk ettiklerini belirten Pekdinçer, Hâkim Uğur Çolak’ın öz geçmişi hakkında bilgi verdi. Çolak’ın özellikle marka hukuku üzerine çalışmaları olduğunu belirten Pekdinçer, Çolak’ın ‘Marka Hukuku’ adlı bir de kitabının bulunduğunu bildirdi.
Konuk konuşmacı Bölge Adliye Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi Emekli Hâkimi Uğur Çolak, Sınaî Mülkiyet Kanunun 2017 Ocak ayında yürürlüğe girdiğini, iki yılı geride bıraktığını ve üçüncü yıla başlandığını söyledi. Daha önce Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetilen fikri ve sınaî mülkiyet alanının yeni kanuna uyum sağlamaya çalıştığını belirten Çolak, o nedenle bir takım sorunlar yaşandığını bildirdi.
SMK’nın aksayan ve düzeltilmesi gereken pek çok noktası bulunduğunu, çeşitli eleştiriler yapıldığını, eleştirilerin halen devam ettiğini belirten Uğur Çolak, bunların önümüzdeki süreçte siyasi irade tarafından düzeltileceğini tahmin ettiğini söyledi.
Konuşmasında, kanunda ve uygulamada yaşanan sorunlardan bahsetmek istediğini ifade eden Çolak, öncelikle kullanmama hakkının iptali davası üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
SMK’nın yürürlüğe girmeden önce açılan davalar ve bu alanda yapılan tartışmalara değinen Çolak, SMK öncesi açılan davaların genellikle ret’le sonuçlandığını, SMK sonrası açılan davalarda da mahkemelerin ret kararı verdiklerini, SMK yürürlüğe girdikten sonra açılan davalarda da geçmişe yönelik 5 yıl kullanmama hakkının halen iptal yaptırımına tabi olduğunu söyledi.
Uğur Çolak, konuşmasının devamında Ticari davalarda arabuluculuk şartı ile ilgili düzenleme, tazminat hesabında SMK’nın getirdiği özellikle gerekçeden kaynaklanan sorunlar ve sessiz kalma yoluyla hak kaybı düzenlemesi ile ilgili sorunlar üzerinde değerlendirmelerde bulundu.
Uğur Çolak, interaktif biçimde yürüttüğü söyleşisinde, anlattığı bölümlerin daha iyi anlaşılması için katılımcılardan soru aldı.
Çarşamba Buluşmalarının ilki yoğun bir katılımla gerçekleşti.


