İstanbul Barosu LogoİSTANBUL BAROSU
“Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.”M. Kemal ATATÜRK

Sigorta Hukuku Paneli

İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonu ve Sigorta Türk Hukuk Derneğinin ortaklaşa düzenlediği panelde destekten yoksun kalan kişilerin üçüncü şahıs olup olmadıkları ve acentelerin portföy tazminatı konuları ele alındı.

Sigorta Hukuku Paneli

İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonu ve Sigorta Türk Hukuk Derneğinin ortaklaşa düzenlediği panelde destekten yoksun kalan kişilerin üçüncü şahıs olup olmadıkları ve acentelerin portföy tazminatı konuları ele alındı. 

Hazırlığını Sigorta Hukuku Komisyonu Başkanı Av. İsmet Demirağ’ın yaptığı panel, 23 Haziran 2008 Pazartesi günü saat 10.00 – 17.00 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Zeki Yıldan, portföy tazminatının daha önce kanunlarımızda düzenlenmiş bir konu olmadığını, Türk Ticaret Kanununun 134/2 maddesine göre kıyas yoluyla değerlendirildiğini, Yargıtay’ın da konuyu böyle algıladığını bildirdi. 

Bazı hukuki değerlendirmelerde kavram kargaşası yaşandığını, çözümün temel kavramda olduğunu kaydeden Yıldan, sigorta hukuku bir sözleşme hukuku olduğuna göre temel olarak Borçlar Kanununun dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Av. Zeki Yıldan, sürücü konusunun çok tartışıldığını, destekten yoksun kalanların üçüncü şahıs olup olmadıkları konusunda iki görüş ortaya çıktığını, Yargıtay’ın da üçüncü şahıs görüşünü kabul ettiğini, ancak neye göre kabul ettiğinin belli olmadığını, bu nedenle konunun bir de Borçlar Hukuku açısından değerlendirilmesi için bu paneli düzenlediklerini anlattı.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samim Ünan, Yeni Acenteler Yönetmeliği Çerçevesinde acentelerin portföy tazminatı konusunu ele aldı.

Hukukta genel kurallar konulduğunu, bu kuralların uygulamasında ortaya çıkan sorunların ve uyuşmazlıkların mahkeme kararları ve Yargıtay içtihatları ile doldurulduğunu belirten Prof. Dr. Ünan, örneğin Sigortacılık Kanunu ile Türk Ticaret Kanununun bire bir örtüşmediğini, iki yasa arasında farklı düzenlemeler görülebildiğini söyledi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısının TBMM komisyonlarında görüşülerek kabul edildiğini, yasanın Genel Kurul gündemine alınarak bir an önce yasalaşması gerektiğini belirten Ünan, portföy tazminatı konusunda yeni TTK Tasarısı ve Yargıtay karaları çerçevesinde değerlendirmeler yaptı. 

Panelin öğleden sonraki bölümünde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir söz aldı. Özdemir, zorunlu mali mesuliyet poliçelerinde sürücünün destekten yoksun kalan eş ve çocuklarına ilişkin Yargıtay kararlarını eleştirdi.

Ünan ve Özdemir, oturum sonlarında, katılımcıların kendilerine yönelttikleri soruları yanıtladılar.

Galeri

Kategori:Haberler