Savunmayı Yok Sayarak Hukuk Devleti İnşa Edilmez
İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezince düzenlenen yeni dönem

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezince düzenlenen yeni dönem açılışı 22 Haziran 2015 Pazartesi günü saat 14.00’da Baronun Bakırköy Hizmet Birimi Konferans Salonunda gerçekleşti.
Açılışta konuşan SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Muazzez Yılmaz, meslek hayatına atılırken yapılacak küçük hataların ilerde sorun yaratabileceğini, o nedenle meslek disiplinini çok önemsemek gerektiğini söyledi.
İstanbul Barosu Disiplin Kurulunda halen 3000’in üzerinde dosya bulunduğunu belirten Yılmaz, avukatlar hakkında yapılan bu disiplin soruşturmalarında, meslektaşların birbirlerini şikâyet ettikleri ya da vatandaşın avukatı şikâyet ettiğinin görüldüğünü bildirdi. Yılmaz bu duruma düşmemek için, Avukatlık Kanunu, uygulamada avukatlık ve meslek ilke ve kurallarının iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantının konuk konuşmacısı İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Necmi Şimşek, stajyerlere hitap ederek yaptığı konuşmada, “Önemli, saygın, kutsal ve değerli bir mesleğe adım atıyorsunuz. Avukat olarak soyut bir kavramdan yola çıkarak onu somut ve elle tutulur bir hale getireceksiniz. Baro olarak ve toplum olarak beklentimiz, mesleğimizin yücelmesidir” dedi.
Avukatlık mesleğinin korumasız bir meslek olduğunu ve zaman zaman kendi sorunlarını çözmekte zorlandığını belirten Şimşek, meslek kuralları hakkında ne denli duyarlı olunursa gelecekteki zorlukların da o derecede kolay aşılacağını bildirdi.
Konuşmasında hukuk devletinin önemine de değinen Necmi Şimşek şöyle konuştu: “Hukukun üstünlüğü hukuk devletinin olmazsa olmazıdır. Hukuk devleti sav, savunma, karar üçlüsüyle sağlanır. Savunmayı yok sayarak hukuk devletini inşa etmek mümkün değildir. Gerçek adaleti sağlamak kesinlikle mümkün değildir. Savunmayı yargının tamamlayıcı bir parçası olarak düşünüyorsanız, bunun mücadelesini vermek zorunluluğu vardır. Aksi halde Türk hukuk sisteminde onulmaz yaralar açılabilir. Hukuk devletine anlam kazandıran ise evrensel hukuk ilkelerinden güç alınmasıdır”.
Necmi Şimşek konuşmasının son bölümünde bir meslek ustası olarak stajyer avukatlara çeşitli öğütlerde ve önerilerde bulundu.


