İstanbul Barosu LogoİSTANBUL BAROSU
“Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.”M. Kemal ATATÜRK

Özel İstihdam Bürolarının İşlevi Tartışıldı

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonunca 22 Ocak 2010 Cuma günü saat 13.00 – 18.00 arasında Tünel’deki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde düzenlenen panelde “Özel İstihdam Bürolarının Mesleki Faaliyet Olarak Geçici İş İlişkisi Kurmaları” konusu tartışıldı.

Özel İstihdam Bürolarının 
İşlevi Tartışıldı

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonunca 22 Ocak 2010 Cuma günü saat 13.00 – 18.00 arasında Tünel’deki Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezinde düzenlenen panelde “Özel İstihdam Bürolarının Mesleki Faaliyet Olarak Geçici İş İlişkisi Kurmaları” konusu tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, Fransa, Hollanda, İngiltere ve ABD ülkelerinin dışında halen yeni bir kavram olan Özel istihdam Bürolarının dünyada konuşulmaya başlandığını söyledi.

Endüstriyel ilişkilerin çeşitlenmesi ile birlikte; Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin köklü değişikliklere yol açtığını belirten Aydın, Haberleşme ve Yüksek Bilgisayar Teknolojisinde her geçen gün baş döndürücü bir hızla meydana gelen yeniliklerin, vasıflı işgücüne yönelik arz ve talep dengelerinin de yeniden oluşmasına yol açtığını bildirdi.

Kayıt dışı istihdam cenneti olan ülkemizde işsiz sayısının çok yüksek olduğunu, bu nedenle yasa tasarısının etkilerinin çok ciddi şekilde düşünülüp araştırılması gerektiğini vurgulayan Muammer Aydın, Bilgi Teknolojileri, Satış Ekipleri, Tıbbi Mümessiller, Perakende, Çağrı Merkezi, Sağlık, Otel ve Turizm, Enerji, Telekomünikasyon,  Banka ve Finans Sektörü gibi geçici iş alanları için Özel İstihdam Bürolarının iş dünyamızın önemli bir parçası haline getirilmeye çalışıldığını anlattı.

Özel İstihdam Bürolarının kuruluşunu düzenleyen kanun teklifinin TBMM’ce kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanınca ender olarak veto edilen kanunlardan biri olarak gündeme geldiğini belirten Aydın, şunları söyledi: “Sendikaların ‘kölelik getiriliyor’ tepkisi üzerine Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunca Torba Kanun olarak bilinen 5942 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinden çıkarılmıştır. Kanunun tasarı olarak değil de teklif olarak sunulması da bu kanunun netameli bir mesele olduğu, çok da fazla sahiplenilerek sorumluluk almak istenmediği sonucuna vardırmaktadır”.

İstanbul Barosu Başkanı Aydın, bu tür düzenlemeleri emek yönünden çalışanların birlikteliği ve örgütlülüklerini ortadan kaldırabileceğini, toplu iş sözleşmesi dışında kalanlar ve diğerleri diye çalışanlar arasında eşitsizlik yaratabileceğini ve çalışma barışının bozulabileceğini sözlerine ekledi.

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyon Başkanı Av. Ahmet Şükrü Eymirlioğlu’nun yönettiği panelde konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem ÖzdemirMesleki Anlamda Geçici İş İlişkisi ve Teorik Çerçevesi” konusunu ele aldı.

Geçici iş istihdamına ilişkin düzenlemelerin ilk kez İngiltere’de görüldüğünü, oradan ABD ve Avrupa’ya yayıldığını belirten Özdemir, bu ülkelerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Geçici işçi istihdamıyla vasıfsız bir iş gücü ile karşı karşıya kalındığını belirten Özdemir,  bu alanda yaşanmış teknik sorunlar bulunduğunu ve geçici işçiliğin alternatif bir model haline getirilmesinden kaçınılması gerektiğini vurguladı.  Özdemir, geçici işçi alacaklarının güvence altına alınmasının ve çalışma hayatına entegrasyonunun önem taşıdığını söyledi.  DİSK Hukuk Dairesi Müdürü Av. Necdet Okcan ve TİSK Hukuk Müşaviri Av. Hakkı Kızıloğlu da sosyal tarafların konuya bakış açısına ilişkin değerlendirmelerde bulundular.  

Galeri

Kategori:Haberler