Lojistik ve Taşıma Hukuku’ndaki Son Gelişmeler
İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen ‘Lojistik ve Taşıma Hukukundaki Son Gelişmeler” konulu panel, 16 Mart 2018 Cuma günü Mersin’de Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Oda olarak tüm sektörlerde yetki alanları çerçevesinde sektörleri geliştirecek eko-sistemi kurmaya çalıştıklarını anlattı. Ancak bu sektörel eko-sistemlerin fiziki altyapı ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Aşut, “İşte bu noktada, şirketlerimizin çoğu zaman ihmal ettiği, ikincil bir konu olarak gördüğü hukuki zeminler, yasal gelişmelerin takip edilmemesi, şirketleri ciddi anlamda zora sokmaktadır” dedi.
Bu bağlamda MTSO olarak sık sık hukuki gelişmelerle ilgili tüm sektörleri bilgilendirmek ve bilgileri güncellemek adına seminerler düzenlediklerini vurgulayan Aşut, teknik detayları işin uzmanlarına bırakarak, seminerin lojistik sektörüne hayırlı olmasını diledi.
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Lojistik Sektör Temsilcisi Ufuk Maya ise açılışta yaptığı konuşmada, lojistik ve taşıma firmaları olarak sürekli araçlara, teknik ekipmanlara, depolama alanlarına, müşterilere ve pazarlara odaklandıklarını, sert rekabet ortamında ne yazık ki buna mecbur kaldıklarını, enerjiyi bu konulara harcarken, işin önemli kısmı olan hukuki gelişmeleri takip edemediklerini söyledi.
Maya görüşlerini şöyle özetledi: “Hukuk demek, sorumluluklarımızı bilmek demektir. Sayın Başkanımızın dediği gibi, hukuk alanını boş bırakınca, ‘cephede kazandığımızı masa başında kaybediyoruz’ gerçekten. Bu anlamda MTSO olarak sık sık hukuki gelişmelerle ilgili tüm sektörlerimizi bilgilendirmek ve bilgileri güncellemek adına seminerler düzenliyoruz. Bu seminerlere daha spesifik konularla devam edeceğiz. Bu anlamda sektörümüzü yalnız bırakmayacağız.”
İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Egemen Gürsel Ankaralı ise konuşmasında komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sık sık seminerler, toplantılar düzenleyerek üyelerini bilgilendirdiklerini kaydeden Ankaralı tüm bu seminerlere İstanbul Barosu’nun resmi internet sitesinden ulaşılabileceğini bildirdi.
Paneli İstanbul Barosu üyesi Av. Aygül Güler yönetti. Toplantıda Yrd. Doç. Dr. Turkay Özdemir, taşıyıcının sorumluluğunun başlangıç ve bitiş uygulamalarından kaynaklanan sorunları hakkında bilgi verdi. Bu sorumlulukların taşıma modlarına göre değiştiğine dikkat çeken Özdemir, “Kara ve demiryolu taşımalarında sorumluluk teslimden teslime olarak kabul edilmesine rağmen deniz ve havayolu taşımalarında sorumluluk, yükleme ve boşaltma süreçlerini de kapsıyor” diye konuştu.
Av. Sedat Tatar, 8 Ocak 2018’de yayımlanan Karayolları Taşıma Yönetmeliği hakkında bilgi verdi. Yeni ve eski yönetmeliği karşılaştıran Tatar, güncel kavramları ve yenilenen maddeleri anlattı.
Av. Cem Congar ise emtia nakliyat sigortalarına değinerek, sorumluluk sigortası ve emtia nakliyat sigortası arasındaki farkları paylaştı.
Toplantının sonunda Av. Arb. Dilek Yumrutaş, lojistik sektöründeki arabuluculuk uygulamalarını anlattı.
Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Katılımcılar, konuşmacılara çeşitli sorular yönelttiler ve katkıda bulundular.


