Kimlik Tespit Tutanaklarında Avukatın Adı Ve İmzası Yeterlidir
Kimlik Tespit Tutanaklarında müdafilerin adı ve imzasının dışında T.C. kimlik numaraları ile cep telefonlarının da yazılmasının hukuksal dayanağı bulunmadığı bildirildi.

Kimlik Tespit Tutanaklarında müdafilerin adı ve imzasının dışında T.C. kimlik numaraları ile cep telefonlarının da yazılmasının hukuksal dayanağı bulunmadığı bildirildi.
Üsküdar Çocuk Büro Amirliğinde bu uygulamanın görülmesi üzerine İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, Üsküdar Emniyet Müdürlüğü ve Üsküdar Çocuk Büro Amirliğine yazdığı 01 Nisan 2009 tarih ve 421/gündem sayılı yazıyla Kimlik Tespit Tutanaklarında ve diğer soruşturma işlemlerine ait tutanaklarda söz konusu uygulamaya ilişkin hiçbir hüküm bulunmadığını bildirdi.
İstanbul Barosu Başkanının konuya ilişkin yazısında şu görüşlere yer verildi:
Meslektaşlarımız tarafından Baro Başkanlığımıza bildirilen yakınmalardan. Büro Amirliğinizde soruşturma işlemleri yürütülen suça sürüklenen çocukların kimlik tespit tutanaklarında, müdafilerin de T.C. kimlik ve cep telefonu numaralarının yazıldığı, buna ilişkin sunulan tutanak suretlerinin incelenmesinden de anlaşılmıştır.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 169. maddesinin 2. fıkrası gereğince her soruşturma işleminin tutanağa bağlanacağı. 3. fıkra uyarınca da müdafi veya vekil sıfatıyla hazır bulunulan işlemler ile ilgili tutanakta, avukatın isim ve imzasına da yer verileceği hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca soruşturma evresinde gerçekleştirilen başka işlemlerde de tutanaklarda müdafiin TC kimlik numarasının yazılması gerektiğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Örneğin Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliğinin "Nezarethaneye Alınanların Kaydına Ait Defterler" kenar başlıklı 12. maddesinde, şüpheli ile ilgili işlemler başlıklı (d) bölümünün 9. bendin. "Gelen müdafiin adı ve soyadı, sicil numarası, geliş saati ve imzası" belirtilir denilmiştir.
'İfade Almanın Esasları" kenar başlıklı 23. maddesinin ifade alma tutanağında yer alması gereken hususlar ile ilgili (j) bölümünün 2. bendinde. "İfade alma sırasında hazır bulunan kişilerin isim ve sıfatları ile ifade veren kişinin açık kimliğinin"" yer alacağı, 4. bendinde "Tutanak içeriğinin ifade veren ile hazır olan müdafi tarafından okunduğu ve imzalananın” yer alacağı belirtilmiştir.
Maddenin son fıkrasında, ifade alma esaslarının yönetmeliğe ekli EK-D formatına uygun olarak yerine getirilmesi gerektiği, ekli tutanakta müdafi bölümünde müdafiin isim ve imzasının bulunması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Görüldüğü üzere yürürlükteki mevcut mevzuatta Çocuk Büro Amirliklerinde düzenlenen Kimlik Tespit tutanaklarında ve diğer soruşturma işlemlerine ait tutanaklarda, müdafilerin TC kimlik ve cep telefonu numaralarının da yazılması gerektiğine ilişkin hiçbir hüküm olmadığı gibi bilakis tutanaklarda müdafilerle ilgili yazılması gerekenler belirtilerek, TC kimlik ve cep telefonu numaralarının yazılmaması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle müdafilerin hazır bulunduğu soruşturma işlemlerine ait tutanaklarda, avukatlar ile ilgili mevzuatta yer alan bilgilerin yazımını dilerim.


