Kadını Ve Erkeği Eşit Bir Türkiye Çağdaştır
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerle kutlanıyor.
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri bu etkinlikler çerçevesinde 8 Mart 2012 Perşembe günü saat 10.30’da Taksim Cumhuriyet alanında bir araya geldiler.
Kadınlar, saygı duruşu ve birlikte söyledikleri İstiklal Marşı’ndan sonra Atatürk anıtına çelenk bıraktılar. Daha sonra İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, basın açıklamasını okudu.
Açıklama şöyle:
“8 Mart, 1857’de kadınların bir tekstil atölyesinde düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek üzere başlattıkları eşitlik mücadelesinde, grev sırasında çıkan yangında, hakları uğruna can verdiği gündür.
Bu nedenle 8 Mart’lar, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması taleplerinin; yaşamın her alanında kadın sorunlarına çözüm önerilerinin bir kez daha dile getirildiği gün olarak kabul edilmektedir.
Günümüzde Türkiye’de
· Kadınların %19’u okuma yazma bilmiyor, eğitimde fırsat eşitliği yok;
· Kadın istihdamı% 24 ve giderek düşüyor;
· Siyasette, parlamentoda ve yerel yönetimlerde yok denecek kadar az; TBMM’de %14 kadın milletvekili ile Dünya sıralamasında Türkiye 190 ülke arasında 88. sırada,
· Her üç kadından biri aile içi şiddet mağduru, Namus adına işlenen kadın cinayetleri; her yıl giderek artıyor, son yedi yılda yüzde 1400 arttı.
Bu sorunlara dikkat çekmek için, İKKB üyeleri olarak bu yıl 8 Mart’ta bir kez daha,
“Laiklik, Demokrasi, Hukuk Devleti, Kadının İnsan Hakları”
ORTAK PAYDAMIZ
“Çağdaş Uygarlık Hedefine Ulaşmak”
TEMEL AMACIMIZ
“Atatürk Devrimleri”
YOL HARİTAMIZ, diyoruz.
* Kadına Yönelik Şiddete ve Kadın Cinayetlerine Son Demek İçin,
* Çocuk Gelinler Olmasın Demek İçin,
* Siyasette Eşit Temsil İstiyoruz Demek İçin,
ELELE Veriyoruz.
Ancak. kadın erkek eşitliği açısından kararlı bir devlet politikası uygulanmadıkça, kadın kuruluşları çözüm üretmek ve uygulamakta ne denli kararlı olursa olsun, yapılan çalışmaların sınırlı kalacağını biliyoruz. Kadın-erkek eşitliğinin bir insan hakkı ve demokrasinin vazgeçilmez bir önkoşulu olarak görülmedikçe, önemli bir ilerleme kaydetmenin mümkün olmadığını görüyoruz.
BİZ KADINLAR; Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan kadın erkek eşitliğinin, aileden başlayarak toplumsal yaşamın her alanında, eğitimde, çalışma yaşamında, siyasette çağdaş koşullarda yasalarda yer almasını; yasaların yaşama geçirilmesini; ailede, iş yerinde, sokakta kadına yönelik ekonomik, fiziksel, sözel, cinsel ve psikolojik şiddete son verilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.
Çünkü ÇAĞDAŞ BİR TÜRKİYE; KADINI VE ERKEĞİ EŞİT BİR TÜRKİYE İLE MÜMKÜNDÜR.
8 Mart'ların Kadınlar Günü olarak kutlanacağı günlere ulaşmak dileğiyle
Av. Nazan Moroğlu Av. Aydeniz Alisbah Tuskan
İKKB Koordinatörü İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi


