Kadıköy’de meslektaşımız Av. Malik Zengin’in polislerin darp ve kötü muameleye maruz kalması üzerine harekete geçen İstanbul Barosu Başkanlığı’nın başvurusu üzerine İnsan Hakları İl Disiplin Kurulu 2 Ekim 2009 tarih ve 2009/2514 sayılı kararla, olaya karışan polis memurlarından dördüne “Dört Ay Kısa Süreli Durdurma”, bir polis memuruna da “Bir Gün Maaş Kesimi” cezası verildi. Ayrıca Kadıköy Kaymakamlığı da polislerin yargılanması için “Soruşturma İzni Verilmesini” kararlaştırdı ve kararla ilgili dosyayı Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Meslektaşımız Av. Malik Zengin’in başvurusu üzerine İstanbul Barosu Başkanlığının Kadıköy Kaymakamlığı İlçe İnsan Hakları Kurulu’na yazdığı yazı şöyle:
Baromuz üyesi avukatlardan Av. Malik Zengin, Baromuz Başkanlığı"na yaptığı başvuruda özetle: 02.04.2009 tarihinde müvekkili ile görüşmek üzere bürosundan çıktıktan sonra aracı ile seyir halinde iken otomobiline Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ne bağlı resmi polis aracının çarptığını ve bu olay nedeniyle kaza tespit tutanağı tutulmasını talep ettiğinde, polis memurlarının darp ve hakaretine maruz kaldığını bildirmiş ve haklarında yasal işlemlerin yapılmasını istemiştir.
Av. Malik Zengin, olayın başından itibaren ısrarla avukat olduğunu söylemesine rağmen, elleri kelepçelenmiş, polis otosunda yaklaşık 45 dakika tutularak hakaret ve darba uğramıştır. Meslektaşımızın maruz kaldığı darp ve kötü muamele neticesinde sağ kolu çıkmış, sol kulağında zar delinmesi ve işitme kaybı meydana gelmiş, boğazında ve vücudunun çeşitli yerlerinde lezyonlar oluşmuştur.
Olayın Baromuz Başkanlığına intikal etmesinden hemen sonra Baromuz Yönetim Kurulu üyesi Av. Ufuk Özkap ve Avukat Hakları Merkezi temsilcisi avukatlar. Hasanpaşa Karakolu'na giderek gerekli incelemeleri yapmış ve hukuki yardımda bulunmuşlardır. Av. Malik Zengin'in konuşma güçlüğü çektiği, ellerinde kelepçe nedeniyle izler olduğu yüzünde ve dudağında şişlikler meydana geldiği meslektaşlarımız tarafından da tespit edilmiştir.
Av. Malik Zengin'e karşı gerçekleşen bu vahim saldırıyı neticesinde Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’nın 2009/26796 sayılı dosyasıyla başlatılan soruşturma işlemleri devam etmektedir. Kadıköy İlçesinde görevli polis memurları tarafından gerçekleştirilen ve benzer özellikler gösteren başka bir olay 29.07.2007 tarihinde Av. Muammer Öz'e karşı gerçekleşmiştir. Meslektaşlarımıza yönelik hak ihlallerinin engellenmesi amacıyla devam eden ceza yargılamalarının yanı sıra İnsan Hakları Kurulu tarafından da gerekli inceleme ve araştırmanın yapılarak idari tedbirlerinin acilen alınmasını rica ederiz.
Saygılarımızla.
Av. Muammer AYDIN
İstanbul Barosu Başkanı
Kadıköy Kaymakamlığının İstanbul Barosu Başkanlığına yazdığı 10.12.2009 tarih ve 296 sayılı yazısı şöyle:
Sayın Av. Muammer AYDIN
İstanbul Barosu Başkanı
İLGİ: 08.06.2009 tarih ve 17570 sayılı yazınız.
İlgi sayılı yazınız ile İlçe İnsan Haklan Kurulumuza yapılan müracaat incelenmiştir. Yapılan disiplin soruşturmasında, İl Disiplin Kurulu tarafından 02.10.2009 tarih ve 2009/2514 sayılı karar ile olaya karışan Polis memurlarının dördüne “Dört Ay Kısa Süreli Durdurma”, bir polis memuruna "Bir Gün Maaş Kesimi" cezası verilmiştir.
Kaymakamlığımız tarafından da 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanuna göre işlem başlatılmış, Polis memurları hakkında 28.05.2009 tarih ve 28 sayı ile "Soruşturma İzni Verilmesine" karar verilmiştir. Karara ilişkin dosya Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir.
Bilgilerinize arz ederim.
Hasan KARAHAN
Kadıköy Kaymakamı