İstanbul Barosu LogoİSTANBUL BAROSU
“Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.”M. Kemal ATATÜRK

‘İnsanlık Anıtı’ Taliban Siyasetine Kurban Edildi

İstanbul Barosu Kültür ve Sanat Komisyonunca

‘İnsanlık Anıtı’ Taliban Siyasetine Kurban Edildi

İstanbul Barosu Kültür ve Sanat Komisyonunca düzenlenen “Sanat ve Hukuk Üzerine Söyleşi”, 12 Mayıs 2011 Perşembe günü saat 18.00’da Baro Kültür Merkezinde yapıldı.

Kars’da yıkım çalışmaları devam eden İnsanlık Anıtı’nın tasarımcısı Heykeltıraş Mehmet Aksoy ve bu anıtın yıkılmaması için hukuk mücadelesi veren İstanbul Barosu eski Başkanlarından Av. Turgut Kazan’ın katıldığı söyleşiyi Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı

Av. Mutlu Yuluğ açtı ve aynı komisyon üyesi Av. Ömer Yasa yönetti.   

Söyleşide ilk sözü heykeltıraş Mehmet Aksoy aldı. Yontu sanatının tarihsel gelişimini anlatan Aksoy, insanlık tarihinin heykelle, resimle öğrenildiğini söyledi, tarihte ilk önce ‘söz’ değil ‘form’ vardı, dedi. İlkel toplumlardan bu yana sanatın pek değişmediğini, din, hukuk ve sanatın üst yapı kurumları olduğunu, töreci toplumlarda heykelin baş sanat olduğunu hatırlatan Aksoy, artık puta tapan insanların bulunmadığını, günümüzde siyasetçilerin kafalarındaki putlarla uğraştıklarını bildirdi.

İnsanlığın bir birinden ele alarak geliştiğini vurgulayan Mehmet Aksoy, 21. Yüzyılda heykele karşı gösterilen bu acımasızlığın, hukuku da baskı altına alarak yıkımın gerçekleştirilmesini ve ‘Allahüekber’ diyerek heykelin kafasının kesilmesini, ucuz politik çıkarlara kurban edilmesini ‘vandallık’ olarak niteledi ve bu siyasetin ülkeyi totalitarizme götüreceğinin altını çizdi.

Kars’ın yüzyıllardır pek çok savaş yaşadığını, bu mekânda bu savaşların izlerinin bulunduğunu, o nedenle 10 yıl önce buraya barışı vurgulayan bir anıtın dikilmesine karar verildiğini, o günden beri İnsanlık Anıtı dediğimiz bu heykel üzerinde çalıştığını belirten Mehmet Aksoy, “Bugün bitmemiş bir heykel için kıyamet koparılıyor. Sanatın bir yana itildiği bir ülkede heykele düşmanlık kolay yapılıyor. Ülke siyaseten dıştan sıkıştırılıyorsa, kavga ve kargaşa olasılığı varsa ya da seçim malzemesi yapılıyorsa bu, politikacıların kötü yönetimi yüzündendir” dedi.

Mehmet Aksoy sözlerini şöyle tamamladı: “Ben heykeltıraşım, heykel yapmak istiyorum. Ama bu günlerde benim aklımdan geçmeyen ve hiç düşünmediğim şeylerle uğraşmak zorunda kalıyorum. Ben barış adamıyım, ben sanatçıyım ve kendimi de heykelle ifade ediyorum.”

Kars’taki İnsanlık Anıtı için hukuk savaşımı veren İstanbul Barosu eski Başkanı Av. Turgut Kazan, sözlerine en sonda söyleyeceklerini en başta söyleyerek başladı. Sağlıklı bir toplumda hukukla sanatın yan yana olmaması gerektiğini belirten Kazan, yaşadığımız ileri demokrasi(!)’de savcılığın siyasal iktidarı KORUMA, idari yargının iktidarı ONAMA, adli yargının ise MUHALİFLERİ SUSTURMA görevi üstlendiğini söyledi.

Türkiye’nin bir Taliban ayıbı yaşadığını, İnsanlık Anıtı’nın da bu ayıba kurban edildiğini kaydeden Kazan, anıt için verilen hukuksal mücadeleyi belgeleriyle anlattı. Siyasal Erkin hukuku sindirdiğini, işlevsiz kıldığını, kuvvetler ayrığının yok edildiğini belirten Kazan, İnsanlık Anıtı ile ilgili her şeyin meşru olduğunu, hukuka uygun olduğunu bildirdi. Kazan şöyle konuştu: “Kars tarihi bir mekândır. Her tarafı SİT alanıdır. SİT alanına heykel yapılabilir. Ama kaçak katları da bulunan otel yapılamaz. Başbakan, anıta ‘ucube’ dediği gün, SİT alanına kaçak yapılmış yandaşa ait bir oteli hizmete açmış, otelin beğenmediği İngilizce adının da değiştirilmesini istemiştir.  Hak-hukuk bunun neresinde? Demokrasi ve hukuk devleti için daha yoğun bir mücadele vermemiz gerekiyor”.

Söyleşi daha sonra soru-cevap niteliğinde gelişti. Toplantı sonunda Heykeltıraş Mehmet Aksoy’la Av. Turgut Kazan’a Kültür ve Sanat Komisyonu üyelerince birer buket çiçek verildi.

Galeri

Kategori:Haberler
‘İnsanlık Anıtı’ Taliban Siyasetine Kurban Edildi | İstanbul Barosu