Grenoble Barosu Başkanı İstanbul Barosu’Nu Ziyaret Etti
Grenoble Barosu Başkanı Jean-Yves Balestas

Grenoble Barosu Başkanı Jean-Yves Balestas ve Grenoble Barosu üyelerinden oluşan beraberindeki 22 kişilik heyet, 10 Mayıs 2013 Cuma günü saat 16.30’da İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal ile görüştü.
Başkan Kocasakal, Balestas ve heyete, İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında açılan dava ile ilgili detaylı bilgiler aktardı. Grenoble Barosu Başkanı Jean-Yves Balestas, bu süreçte İstanbul Barosu’nun mücadelesinde her zaman yanında olacaklarını belirterek, Uluslararası Avukatlar Birliği (Union Internationale des Avocats-UIA), Fransa Barolar Ulusal Konseyi (Fransa Barolar Birliği-Conseil National des Barreaux) ve Fransa Baro Başkanları Konferansı (Conférence des Bâtonniers) tarafından yayınlanan ve İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’ne destek çağrısını içeren mesajları bu kurumların Başkanları adına okudu. Balestas ayrıca Lyon, Rennes, Rouen ve Mulhouse Baroları’nın destek mesajlarını da Başkan Kocasakal’a iletti.
Yalnızca savunmayı ve meslek onurunu savundukları için haklarında açılan davanın tamamen “politik” olduğunu vurgulayan Kocasakal, Türkiye’de artık bağımsız bir yargıdan söz edilemeyeceğini, yargının siyasi iktidarın ve medyanın etkisi altında olduğunu belirtti. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 1. Maddesi’ne atıfta bulunan Başkan Kocasakal, avukatın yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmesi gerektiğini belirterek, bunun uygulanmadığını ifade etti. Kocasakal, Türkiye’de yaşananın ileri demokrasi değil, “ileri faşizm” olduğunun altını çizdi ve ileri faşizmin taşlarının yargı kullanılarak döşendiğini sözlerine ekledi.
Kocasakal, Grenoble Barosu Başkanı Jean-Yves Balestas’a ve heyet, İstanbul Barosu’nun vermekte olduğu mücadeleye güçlü ve sıcak destekleri için teşekkürlerini sundu.
Toplantıda, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Başkanı Av. A. Metin Uracin de hazır bulundu.


