Çocuk Ve Genç Adalet Sistemi Paneli Yapıldı “Çocuk Adalet Sistemimiz Kaygı Vericidir”
Adalet Bakanlığı, İstanbul Barosu ve Bahçeşehir Üniversitesince düzenlenen panelde çocuk ve genç adalet sistemi ele alındı.

“Çocuk Adalet sistemimiz Kaygı Vericidir”
Kolcuoğlu: “Çocukların suçta kullanılmaları hepimiz için dehşet verici bir durumdur. Çocuğun suçta kullanılması, aslında onun yeterince korunmadığının bir göstergesidir. Bu davranışın sorumlusu sadece toplum ve görevini yerine getirmeyen devlettir”.
Adalet Bakanlığı, İstanbul Barosu ve Bahçeşehir Üniversitesince düzenlenen Uluslar arası Sempozyumda Çocuk ve Genç Adalet Sistemi değerlendirildi.
4 – 5 Haziran 2005 tarihlerinde Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Konferans salonunda yapılan panelde açış konuşması yapan İstanbul Barosu Başkanı Avukat Kazım Kolcuoğlu, “Çocukların suçta kullanılmaları hepimiz için dehşet vericidir” dedi.
Son günlerde toplumsal yaşamımızı derinden etkileyecek, yargısal alanda yapılacak yeni düzenlemelere ciddi bir uyum süreci yaşatacak yeni yasaların arka arkaya yürürlüğe girdiğini belirten Kolcuoğlu, temel yasa niteliğindeki bu yasalar yeterince tartışılmadan ve toplumun beklentilerine yanıt verecek duruma getirilmeden yürürlüğe sokulduğunu bildirdi,
Yeni Türk Ceza Yasasında bu anlayışı, bu felsefeyi göremediklerini belirten
Av. Kazım Kolcuoğlu, Yeni yasada çocuklar için çok ağır ve uzun süreli cezalar öngörüldüğünü, bu durumu yalnızca uluslararası ilkelerden değil, aynı zamanda yasayla uyuşmazlık durumundaki çocukları, hatta tüm çocuklarımızı suç ve benzeri sakıncalardan koruyarak onları toplumda sorumluluk sahibi birey durumuna getirme ilkesinden de sapma olarak gördüklerini vurguladı.
Çocukların suçta kullanılması, aslında onun yeterince korunmadığının bir göstergesi olduğunu hatırlatan İstanbul Barosu Başkanı Kolcuoğlu, “Bu davranışın sorumlusu sadece toplum ve görevini yerine getirmeyen devlettir. Durum böyleyken çocukların cezalandırılmasını yeğlemek çağdaş ve sosyal devlet anlayışına ters düşmektedir. Çocukların suçta kullanılmasını, çocuklara verilen ağır cezalarla önlemeye çalışanların, çocukları bu durumlara düşüren nedenleri ortadan kaldırmak gibi büyük sorumlulukları vardır.” Dedi.
Uluslararası Gençlik ve Aile Hâkimleri Derneği’nin dünya ölçeğinde çocuğun ve ailenin korunması, gençliğin yasaya aykırı ve uyumsuz davranışları ile baş edilmesine yönelik çalışmalar yaptığını belirten İstanbul barosu Başkanı, bu derneğin İcra Komitesi 2005 yılı toplantısının İstanbul’da yapılması önerisinin kabul edilmesiyle Çocuk ve Genç Adalet Sistemi Sempozyumunun gerçekleşmesine olanak bulunduğunu bildirdi.
İki gün süren Sempozyumda, 9 oturum yapıldı. Bilim adamları ve uzmanlar oturumlarda, Avrupa hukukunda çocuk ve genç adalet sistemini ele alarak, Fransa, Kuzey İrlanda, Avusturya, İsviçre ve Türkiye’deki sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundular.
Sempozyuma, Sierre Leone Özel Ceza Mahkemesi BM Yargıcı Renate Winter, Paris Çocuk Mahkemesi Başkanı Herve Hamon,
Adalet Bakanlığı, İstanbul Barosu ve Bahçeşehir Üniversitesince düzenlenen panelde çocuk ve genç adalet sistemi ele alındı.
4-5 Haziran 2005 tarihlerinde Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Konferans salonunda yapılan paneli, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum ve İstanbul Barosu Başkanı Av. Kazım Kolcuoğlu birer konuşmayla açtılar.
İki gün süren panelde, 9 oturum yapıldı. Bilim adamları ve uzmanlar oturumlarda, Avrupa hukukunda çocuk ve genç adalet sistemini ele aldı ve Fransa, Kuzey İrlanda, Avusturya, İsviçre ve Türkiye’deki sistem tartışıldı. Daha sonra toplantının genel bir değerlendirilmesi yapıldı.


