Adalet Bakanlığınca hazırlanan ve 26.07. 2007 tarih ve 26594 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanununa Göre Uzlaştırmanın Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 13, 14, 15 ve 25. maddelerinin bazı fıkralarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a dava açtık.
Yürütmesinin durdurulması ve iptali istenen yönetmelik hükümleri şöyle:
1) 13. maddenin 2. fıkrası;
“Uzlaştırmacı görevlendirilmesinde tarafların üzerinde anlaştıkları ya da hukuk öğrenimi görmüş bir kişi tercih edilebilir”
2) 13. maddenin 4. fıkrası;
“Bu kanunda belirlenen hâkimin davaya bakamayacağı ile tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerden dolayı reddini gerektiren haller, uzlaştırmacı görevlendirilmesi ile ilgili olarak da göz önünde bulundurulur. Uzlaştırmacı, bu hallerin varlığı halinde Cumhuriyet Savcısına durumu bildirir; ancak tarafların rızası halinde görev yapabilir”
3) 14. maddenin 2. fıkrası;
“Tarafların üzerinde anlaştığı avukatın soruşturmanın yapıldığı yer barosuna kayıtlı olması gerekmez. Bu halde görevlendirme avukatın bağlı bulunduğu baro tarafından yapılır”
4) 15. maddenin 1. fıkrasının b ve c bendi;
“b) Hukuka veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmak,
c) Hukuk dalında yüksek lisans ya da doktora yapmış bulunmak,”
5) 25. maddenin 3. fıkrası;
“Mahkeme aşamasında yapılan uzlaşma teklifi reddedilmesine rağmen, taraflar uzlaştıklarını gösteren belge ile en geç duruşmanın sona erdiği açıklanıp hüküm verilmeden önce mahkemeye başvurarak uzlaştıklarını beyan edebilirler”.
Olup, söz konusu yönetmelik hükümlerinin yasaya ve hukuka aykırılıkları dava dilekçesinde açıklanmıştır.