Boşanma Hukuku, Nafaka, Tazminat, Velayet
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezince düzenlenen

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezince düzenlenen “Boşanma Hukuku, Nafaka, Tazminat, Velayet” konulu toplantı, 5 Haziran 2015 Cuma günü saat 10.15’de İstanbul Anadolu Adliyesi Konferans Salonunda yapıldı.
Toplantıda, kısa bir açılış konuşması yapan İlk Oturum Başkanı İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, sözlerine şöyle başladı: “Devrimci arkadaşımız Av. Cengiz Kayıtmazer’i önceki akşam Baro’da bir toplantıda konuşurken geçirdiği kalp krizi sonunda kaybettik. Acımız büyük. Kayıtmazer, kendine özgü bir insan ve mücadeleci bir arkadaşımızdı. Erken kaybı hepimizi üzdü. Onu ve yakın zamanda kaybettiğimiz Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı burada saygı, şükran ve minnetle anıyoruz”.
Toplantıda boşanma, nafaka, tazminat ve velayet konularının üzerinde durulacağını belirten Tuskan, bu konuların çok yetkin hocalarımız ve hâkimlerimiz tarafından ele alınacağını, hocalık ve hâkimlik bilgi birikimlerinin toplumla paylaşılacağını bildirdi. Tuskan, ilk oturum konuşmacıları Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ı tanıtan sözler söyledi. Aydeniz Tuskan, Özdemir ve Gençcan’ın baronun düzenlediği etkinliklere katıldıklarını ve ciddi destek ve katkılarda bulunduklarını belirtti.
Açılış konuşmasından sonra ilk oturuma geçildi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saibe Oktay Özdemir ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan tazminat konusunu ele aldılar. Özdemir konuya teorik açıdan yaklaşırken, Gençcan, uygulama hakkında bilgi verdi ve Yargıtay kararlarından örnekler sundu.
İkinci oturumu İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Hale Akgün yönetti. Bu oturumda nafaka konusu ele alındı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Sarı nafaka hukukuna ilişkin bilgi verdi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan önceki oturumda olduğu gibi uygulamada karşılaşılan durumlar ve buna ilişkin Yargıtay kararlarından örnekler verdi.
Toplantının son oturumunu İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Av. Afet Gülen Köse yönetti. Bu oturumda velayet konusu ele alındı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi medeni Hukuk Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Elçin Grassinger hukukumuzda velayetin önemi üzerinde durdu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan ise uygulama açısından velayet konusunu anlattı ve yargı kararlarına atıfta bulundu.
Toplantının oturum aralarında soru-cevap bölümü uygulandı. Bu bölümde katılımcılar konuşmacılara çeşitli sorular yönelttiler. Oturum sonlarında konuşmacılara birer plaket sunuldu.


