İstanbul Barosu LogoİSTANBUL BAROSU
“Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.”M. Kemal ATATÜRK

Basın Açıklaması : Eşit Katılım Ve Eşit Temsil İçin: Siyasetin Rotası Kadın Kotası Olmalıdır

Kadınlara kapalı siyaset kapısını 5 Aralık 1934 yılında Büyük Atatürk ve Arkadaşları açarak Türk Kadınının milletvekili seçme ve seçilme hakkını sağlamışlardır. Ancak bugün bu kapı kadınlara yeterince açık değildir.

Basın Açıklaması : Eşit Katılım Ve Eşit Temsil İçin: Siyasetin Rotası Kadın Kotası Olmalıdır

Kadınlara kapalı siyaset kapısını 5 Aralık 1934 yılında Büyük Atatürk ve Arkadaşları açarak Türk Kadınının milletvekili seçme ve seçilme hakkını sağlamışlardır. Ancak bugün bu kapı kadınlara yeterince açık değildir.

1935 yılında kadınların mecliste temsilinde dünyanın 2. ülkesiyken 2008 yılında 163. ülkesiyiz.

Kadınlarımız demokratik siyasal katılım haklarını kullanamamaktadır. Atatürk Devrimleriyle Türk Kadını sosyal, kültürel, hukuki haklarıyla birlikte birçok Avrupa Ülkesinden önce 1930 yılında belediye, 1933 yılında muhtarlık, 5 Aralık 1934 yılında da milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını kazanmışlardır.

Kadınlar bu haklar sayesinde toplumda erkeklerle eşit haklara sahip olmuşlardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında bu hakların hayata geçirilip uygulanması ne kadar hızlı olmuşsa bu gün bu hakların kullanımı, siyasetçilerin demokrasi anlayışı sayesinde siyasette ve karar mekanizmalarında kadınların bulunması noktasında bir kriz yaşanmaktadır.

1985 yılında ülkemizce de imzalanan Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi ( CEDAW) Sözleşmesiyle diğer ülkelerde hayata geçirilen pozitif ayrımcılık yani KOTA’ya erkekler olumlu bakmadıkları ve bunu eşitsizlik olarak gördükleri için ülkemizde kadın hala hak ettiği yerde değildir.   

Gerçek demokrasi eşit temsille olur. Nüfusun % 51’i kadın olmasına rağmen; parlamentodaki temsil % 9,1, Belediye meclislerindeki temsil oranı                         % 1’lerdedir. Kadının yönetimde eksik temsili sadece kadın sorunu değil demokrasi sorunudur. Demokratik rejimde siyaset belirli bir kesim için değil tüm kesimler için yapılmalıdır.

Kadın, yönetimdeki hakkını ancak siyasete katılarak kullanacaktır. Her yerde seçilebilir sırada kadın ve parti meclislerinde % 50 kadın görmek istiyoruz.

29 Mart 2009’da yapılan yerel seçimlerde birçok kadın adaylık başvurusu yapmasına rağmen kadın adaylara yeterli sayıda yer verilmemiştir. Siyasete eşit katılım sağlamak demokrasi için gerekenler artık kaçınılmazdır. Siyasette eşitlik sağlanması ve demokrasinin işlemesi için toplumun yarısını oluşturan kadınların siyasi partilerde yer alması ve demokrasi için aşağıdaki önlemler alınmalıdır.

-         Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanunlarında değişiklik yapılarak, Tüzüklere % 30 cinsiyet kotası konulmalı ve uygulanmalıdır.

-         Kadınların siyasete katılımında ekonomik durumları dikkate alınarak adaylık sırasında kendilerinden aday başvurusu ile ilgili ücret alınmamalı, kadınların siyasete katılımı için ekonomik yardım ve maddi katkı sağlanmalıdır.

-         Cumhuriyete ve değerlerine sahip çıkmak için kadınlar siyasete özendirilmeli ve kazandırılmalıdır.

-         Kadınların iş ve siyaset hayatına katılımı için yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır.  

-         Demokrasi ve katılım için kadınlar yok farz edilmemeli, parti içi demokrasi işletilmelidir. Eşit hak ve eşit katılım olmalıdır. Kadınlar gerçek demokrasi için bu yolda mücadeleyi sürdürmelidir. 

-         CEDAW’ın 4. maddesi gereğince geçici önlem olarak cinsiyet kotasına parti tüzüklerinde mutlaka yer verilmelidir.

-         Devlet kadın erkek eşitliğini Anayasamıza göre yaşama geçirmekle ve kadının statüsünü yükseltmekle yükümlüdür.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, Kadın-erkek eşitliğine inanan tüm siyasi partilerin olumlu ayrımcılığı yani kadın kotasını hayata geçirmesini, kadın kotasına eşitsizlik olarak bakma anlayışından vazgeçilmesini diliyor, bu anlayışın bir demokrasi anlayışı olacağına inanıyoruz.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI

Kategori:Haberler
Basın Açıklaması : Eşit Katılım Ve Eşit Temsil İçin: Siyasetin Rotası Kadın Kotası Olmalıdır | İstanbul Barosu