Baro Meclisi 20. Olağan Toplantısını Yaptı
İstanbul Barosu Baro Meclisi 20. Olağan Genel Kurulu, 29 Kasım Cumartesi günü saat 11.00 – 18.00 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonunda toplanarak gündemindeki konuları görüştü.

İstanbul Barosu Baro Meclisi 20. Olağan Genel Kurulu, 29 Kasım Cumartesi günü saat 11.00 – 18.00 arasında Orhan Apaydın Konferans Salonunda toplanarak gündemindeki konuları görüştü.
Açılıştan sonra sunuş konuşması yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, Baro Genel Kurulu’ndan sonra yeni Yönetim Kurulu’nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
KDV oranının düşürülmesi konusunda temaslar yaptıklarını, bu konudaki haklılıklarının kabul edildiğini ve olumlu bir yola girdiğini belirten Aydın, “Bu konuda yasa değişikliği gerekiyor. Katma Değer Vergisi oranı 1 ya da 8 olabilir. Sağlıkta %8’e düşürüldü. Sosyal devlet anlayışında adalete erişim de bir gerekliliktir. Ayrıca CMK ve Adli Yardımdaki %18 oranındaki KDV’nin kaldırılması için de karar aldık. Vergi Konseyi ile Maliye Bakanlığı bünyesinde yapılan görüşmelerde KDV Yasası 17. maddedeki istisnalar arasına konularak yasalaşması için teklif hazırladık, yasalaşmasını bekliyoruz” dedi.
Avukat kimliği sorununun mutlaka aşılması gerektiğine işaret eden Aydın, diyalogla bu sorunu çözmeye çalıştıklarını bildirdi. Aydın, meslektaşlarımızın görev yaparken bazı mağduriyetlerini önlemek adına pullu mazeret fakslarının adliyelerdeki Baro Odalarına gönderildiğini, CMK’da masrafların ödenmesi konusunda ‘mutat vasıta’ engelini aşacaklarını, bu haksız uygulamanın ortadan kaldırılması için yetkililerle bir toplantı yapılacağını anlattı.
Ergenekon davasında yaşanan hukuka aykırılıklarla ilgilendiklerini, 21 avukatın davayı Baro adına izlediğini, bunlardan sekizinin görevi bıraktıklarını, 13 avukatın göreve devam ettiğini hatırlatan İstanbul Barosu Başkanı Aydın, “Bu meslektaşlarımızı ‘mutat vasıta’ya mahkûm etmeyeceğiz, baromuz minibüsü her duruşma günü bu arkadaşlarımızı Silivri’ye götürüp getirecektir” dedi.
Başkanın konuşmasından sonra gündemin üçüncü maddesine geçildi. Üçüncü madde gereğince Baro Meclisi Yönergesi’nde yapılması düşünülen değişiklikler ve konu ile ilgili önerilerin görüşüldü.
Divan’a gelen yazılı öneriler Genel Kurul’un bilgisine sunuldu. Söz alan Meclis üyeleri ile bu toplantıya onur konuğu olarak davet edilen geçmiş Genel Kurul’un başkan adayları Baro Meclisi Yönergesinin 4. maddesinde yapılması gereken değişiklikler hakkındaki görüşlerini açıkladılar. Sonuç olarak, Yönerge değişiklik önerilerinin Yönetim Kurulu’na aktarılması ve Yönetim Kurulu’nun öneriler doğrultusunda hazırlayacağı yeni önerinin gelecek Baro Meclisinde görüşülmesi kabul edildi.
Başkan Av. Muammer Aydın yeniden söz aldı. Yapılan konuşmalara ve eleştirilere teşekkür eden Başkan Aydın, Baro Meclisi’nin çok sesliliğin bir alanı olarak gördüğünü, eleştirilerden de yararlanacaklarını bildirdi.
Avukatlık Yasa Tasarısını yeniden gündeme getireceklerini belirten Aydın, avukatlık mesleğinin sürekli kan kaybettiğini ve baroların yönetilemez hale gelebileceğini, bunun için aidatlar konusunda duyarlı olacaklarını ve ödenmeyen aidatların mutlaka tahsil edileceğini, ödeme güçlüğü içinde olan meslektaşların durumlarının da Yönetim Kurulu olarak dikkate alınacağını sözlerine ekledi.
Gündemin dördüncü maddesine geçildi. İnsan Hakları Merkezi Başkanı Dr. İlker Erdem Mutlu insan hakları ihlallerine ilişkin sunum yaptı. Söz alan Meclis üyeleri insan hakları ihlallerine ilişkin çeşitli örnekler sundular ve konuya ilişkin önerilerini açıkladılar.
Konuşmaların tamamlanmasından sonra Divan Başkanı Av. Zeki Diren Baro Meclisinin 20. Olağan Genel Kurul’una sunulan tüm önerilerin Yönetim Kuruluna aktarılmasının kararlaştırıldığını belirttikten sonra oturumu kapattığını bildirdi.


