İstanbul Barosu LogoİSTANBUL BAROSU
“Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.”M. Kemal ATATÜRK

Avukatlar Bağımsızlıklarına Karşı Yapılacak Düzenlemeye Direnecekler

Türkiye Barolar Birliğince 24 Şubat Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen ve 62 baro başkanının katıldığı toplantıda,

Avukatlar Bağımsızlıklarına Karşı Yapılacak Düzenlemeye Direnecekler

Türkiye Barolar Birliğince 24 Şubat Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen ve 62 baro başkanının katıldığı toplantıda, avukatların bağımsızlığını ortadan kaldıracak düzenlemelere karşı eylem kararı çıktı.

Toplantı sonunda Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve 62 baro başkanının imzasıyla yayınlanan ortak bildiride, iki aydır uygulanmakta olan 5560 sayılı yasa ile CMK kapsamında zorunlu müdafi/vekil görevlendirilmesi sisteminin daraltıldığı, TBB ve baroların devreden çıkarıldığı ve savunma bağımsızlığına aykırı değişikliklerin yapıldığı belirtildi.

Baroların taleplerinin bir kez daha Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve tüm milletvekillerine son kez iletileceği, değişiklik isteklerinin yerine getirilmesi için 5 Nisan’a kadar bekleneceği kaydedilen bildiride, bu tarihe kadar istemler yerine getirilmezse 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlama yerine, avukatlık mesleğine ve savunmaya yönelik sistemli saldırıyı protesto etkinliğine dönüştürüleceği anlatıldı.

TBB Yönetim Kurulu ve 62 baro başkanının yayınladığı ortak bildiride yer alan ve kamuoyuna açıklanan görüşleri şöyle:  

 “Siyasal iktidar, yargı organının bütününe yönelik sistemli bir yıkım planı uygulamakta ve böylelikle yürütme üzerindeki yargı denetimini etkisizleştirmek istemektedir. Bunun son örneği yabancı şirketlerin çıkarlarını yargı kararlarının ve kamu yararının üzerinde gören ve Anayasa ihlaline varan bir cesaretin sergilenebilmiş olmasıdır. Bu anlayışın bir uzantısı da barolara, avukatlara ve savunmanın bağımsızlığına yöneltilmiştir.

19 Aralık 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5560 sayılı Yasa ile C.M.K. kapsamında zorunlu müdafi/vekil görevlendirilmesi sistemini daraltan, baroları ve Türkiye Barolar Birliği'ni devreden çıkaran, savunma bağımsızlığına aykırı önemli değişiklikler yapılmıştır.  

Zorunlu müdafilik sisteminin kapsamının daraltılmasının işkence ve kötü muamele örneklerini yeniden yaşamamıza ve adil yargılanma olanaklarının yitirilmesine ortam hazırlamasından endişe ediyoruz. Yasanın yürürlüğe girmesinden daha iki ay geçmiş iken, bu kaygımızı haklı çıkaracak yakınmaları duymaktan üzüntü duyuyoruz. Bu süreci kabullenmeyeceğimizi ve kötü gidişin sorumluluğunun siyasi iktidarda olduğunu bir kez daha belirtiyoruz.

Diğer yandan 5560 Sayılı Yasa’nın uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin taslak metninde, zorunlu müdafi/vekil ücreti ödemelerinin hâkim ve savcılar tarafından düzenlenecek “sarf belgesi” ne bağlanması  “savunmanın bağımsızlığı” ilkesini anlamsız kılacak, Yargı organını oluşturan sav, savunma, karar üçlüsü arasında varlığından yakındığımız ast-üst anlayışının pekişmesine yol açacaktır. Böyle bir düzenlemeye teslim olmayacağımızı vurguluyoruz. Savcı ve hakimi, avukatın ita amiri durumuna getiren, onun ücretinin takdir mercii gibi hareket etmesini sağlayan düzenleme zorunlu müdafiliği devlet avukatlığına indirgeyen bir sakat anlayışın uzantısıdır. 

“Bağımsız savunma”, “bağımsız yargı”nın vazgeçilmez unsurudur. Avukatların bağımsızlığını yok ederek siyasi iktidara tabi kılan bir düzenlemeye asla razı olamayız.

Zorunlu müdafilik/vekillik hizmeti bilinçli bir uygulama ile angaryaya dönüştürülmüştür. Meslektaşlarımızın dokuz ay önce hak ettikleri ücretleri ödenmemekte ve ne zaman ödeneceği de bilinmemektedir. Ödemeler için yasa değişikliği yapılacağı belirtilmekte ancak somut bir gelişme sağlanamamaktadır.

Bu koşullar altında ve sözün bittiği yerde yeni bir sürecin başlaması gerektiğini düşünüyoruz.

Barolar bu yeni süreci başlatmaktadır.

Avukatlar olarak bu sorunun aşılmasına ilişkin olarak sergilemekte olduğumuz tavır, bireyin hak arama özgürlüğünü ve mesleğimizin bağımsızlığını savunmak anlamına gelecektir.

Bağımsızlığımızdan vazgeçmeyeceğiz ve bu uğurda bütün olanaklarımızı kullanacağız.

Bu amaçla yönetmelikte talep ettiğimiz değişikliklerin yapılmasına ve angaryanın sona erdirilmesine kadar, barolar olarak aşağıdaki eylemlilik planı çerçevesinde hareket edilmesine karar verilmiştir.

Bu eylem planı doğrultusunda;

Öncelikle bu açıklamamız bütün milletvekilleri ile Adalet Bakanı ve Başbakan’a gönderilerek, sözünü ettiğimiz yönetmelik taslağı ve yasa tasarısının eleştirilerimiz dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi talebimiz yinelenecektir.

Bu taleplerimizin yerine getirilmesi için tasarının yasalaşmasını ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesini bekleyeceğiz.

Talep ettiğimiz düzeltmeler yapılmaz ise tasarı ya da yönetmeliğin yürürlük tarihinde CMK kapsamında müdafi/vekil görevlendirmesini durduracağız.

Bütün bunlar için son tarihimiz de her yıl avukatlar günü olarak kutladığımız 5 Nisan’dır. Yasa ya da yönetmelik bu tarihe kadar taleplerimize uygun şekilde yürürlüğe girmez ise tüm görevlendirmeleri durduracağız ve 2007, 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlama yerine, avukatlık mesleğine ve savunmaya yönelik sistemli saldırıyı protesto etkinliğine dönüştüreceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

ve

62 BARO BAŞKANI

1-Adana Barosu

32-Isparta Barosu

2-Adıyaman Barosu

33-İstanbul Barosu

3-Afyonkarahisar Barosu

34-İzmir Barosu

4-Ağrı Barosu

35-Karabük Barosu

5-Aksaray Barosu

36 Kars Barosu

6-Amasya Barosu

37-Kastamonu Barosu

7-Ankara Barosu

38-Kayseri Barosu

8-Antalya Barosu

39-Kırklareli Barosu

9-Artvin Barosu

40-Kırşehir Barosu

10-Aydın Brosu

41-Kocaeli Barosu

11-Balıkesir Barosu

42-Konya Barosu

12-Bartın Barosu

43-Kütahya Barosu

13-Batman Barosu

44-Manisa Barosu

14-Bitlis Barosu

45-Mersin Barosu

15-Bolu Barosu

46-Muğla Barosu

16-Burdur Barosu

47-Muş Barosu

17-Bursa Barosu

48-Nevşehir Barosu

18-Çanakkale barosu

49-Ordu Barosu

19-Çankırı Barosu

50-Osmaniye Barosu

20-Çorum Barosu

51-Rize Barosu

21-Denizli Barosu

52-Sakarya Barosu

22-Düzce Barosu

53-Samsun Barosu

23-Edirne Barosu

54-Sivas Barosu

24-Elazığ Barosu

55-Şırnak Barosu

25-Erzurum Barosu

56-Tokat Barosu

26-Erzincan Barosu

57-Trabzon Barosu

27-Eskişehir Barosu

58 Tunceli Barosu

28-Gaziantep Barosu

59-Uşak Barosu

29-Giresun Barosu

60-Yalocva Barosu

30-Gümüşhane Barosu

61-Yozgat Barosu

31-Hatay Barosu

62-Zonguldak Barosu

Kategori:Haberler