Aile İçi Şiddetin Sonlandırılması
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Valiliğinin ortaklaşa düzenledikleri toplantıda, Amerikalı Bayan Rene Renick “Aile İçi Şiddetin Sonlandırılması İçin Ulusal Ağ, İyi Örnekler ve Deneyimlerin Paylaşımı” konulu bir konferans verdi.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Valiliğinin ortaklaşa düzenledikleri toplantıda, Amerikalı Bayan Rene Renick “Aile İçi Şiddetin Sonlandırılması İçin Ulusal Ağ, İyi Örnekler ve Deneyimlerin Paylaşımı” konulu bir konferans verdi.
Konferans, 18 Mayıs 2010 Salı günü saat 11.00 – 13.30 arasında İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonunda gerçekleşti. Konferansı, çeşitli kadın kuruluşları, sivil toplum örgütü temsilcileri, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi yetkilileri, Vilayet ve Büyükşehir Belediyesi ilgilileri, emniyet ve jandarma görevlileri izledi.
Açılışta konuşan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, Merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tuskan, gerek basın kanalıyla gerekse kitap yayınlarıyla kampanyalar düzenlediklerini, sığınma evleri konusunda hazırladıkları kitabı Türkiye’nin her yerine ulaştırmaya çalıştıklarını, Kartal, Kadıköy, Beyoğlu ve Bakırköy Adli Yardım Büroları kanalıyla mağdur durumdaki kadınlara ücretsiz avukat atadıklarını söyledi.
İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu yöneticisi Av. Vildan Yirmibeşoğlu da 2010 yılının ilk dört ayında 10.282 şiddet olayının yaşandığının belirlendiğini, bunun da küçümsenmeyecek bir rakam olduğunu bildirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarında yaşam hakkı ve kötü muameleye karşı devletin sorumlu olduğunun kaydedildiğini belirten Yirmibeşoğlu, devletin, failleri yakalama ve cezalandırmakla ve caydırıcı önlemler almakla yükümlü olduğunu söyledi. Yirmibeşoğlu, Türkiye’de aile içi şiddet ve kadın haklarına ilişkin mevzuat açısından önemli aşamalar kaydedildiğini hatırlattı, ancak uygulamada bazı sorunlar yaşandığının altını çizdi.
Amerika’da uygulanan “Aile İçi Şiddetin Sonlandırılması İçin Ulusal Ağ Programı”nın yöneticisi “Alice” yazılımının önde gelen eğitmeni ve teknik uzmanı Rene Renick, programla şiddet mağdurlarına ekonomik adalet ve güçlendirme alanlarında eğitim ve teknik destek yardımı yapıldığını, güvenli bir şekilde veri toplanarak aile içi ve cinsel şiddet kurumlarının kullanımı için tasarlanmış demografik faaliyet raporlarının hazırlandığını söyledi.
Dünyada her dört kadından birinin aile içi şiddet gördüğünü, her gün üç kadının öldürüldüğünü, hamile kadınların saldırıya uğradığını belirten Renick, ABD’de mağdurların %85’inin kadın ve faillerinin erkek olduğunu bildirdi.
ABD’de aile içi şiddetle ilgili mücadelenin 30 yıl önce başladığını, kadınların ele ele vermesiyle sığınma evleri oluşturulmaya başlandığını, ancak bu çalışmaların da yeterli görülmediğini kaydeden Renick, bu konuda önce örgütlenme işinin tamamlandığını, her eyalette komisyonlar kurularak lobby çalışması yapıldığını ve eyalet meclislerinden yasaların çıkmasının sağlandığını anlattı.
Yasaların çıkmasından sonra uygulamada bazı sorunlar yaşandığını belirten Renick, federal düzeyde bir örgüt kurulmasının ve başkentte sözcülük yapmasının zorunlu görülmesi üzerine “Aile İçi Şiddetin Sonlandırılması İçin Ulusal Ağ Programı”(NNEDV) örgütünün kurulduğunu bildirdi.
Bu örgütün çalışmaları sonucunda 15 yıl önce federal bir yasanın çıkarıldığını bildiren Renick, halen Amerika’da 2.500 sığınma evinin bulunduğunu ve aile içi şiddete büyük ölçüde çözüm getirildiğini belirtti.
Rene Renick, daha sonra Aile İçi Şiddetin Sonlandırılması İçin Ulusal Ağ Programı’nın çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi.


