30 Baromuzdan Genç Avukatların CMK Ücret Tarifesi Hakkındaki Kamuoyu Açıklamasıdır

13 Ocak 2024 Cumartesi günü Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan CMK Ücret Tarifesi Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Soruşturma ve kovuşturma aşamasında zorunlu müdafiilik müessesesi ceza yargılamalarında hak arama özgürlüğünün ve adil yargılanma hakkının olmazsa olmazıdır.
Yayımlanan tarife uyarınca soruşturma evresi için görevlendirilen avukata 2.292,00 TL, asliye ceza mahkemesi için 3.930,00 TL, ağır ceza mahkemesi için ise 7.050,00 TL ücret belirlenmiştir. Öte yandan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde soruşturma evresi için 5.300 TL, asliye ceza mahkemesi için 17.900 TL, ağır ceza mahkemesi için 29.800 TL ücret belirlenmiştir.
2024 yılı için bağ-kur priminin 6.900,86 TL olması, ofis kiralarının hayli yükselmesi ve toplumun her kesimini etkileyen enflasyonun genç avukatların geçimini zorlaştırması karşısında CMK ücret tarifesinde iyileştirme beklenirken yapılan artış oranı hissedilen enflasyonun oldukça altında kalmıştır.
Öte yandan zorunlu müdafiilik hizmeti karşılığı ödenen ücretin özellikle bu görevi büyük bir emek ve fedakarlıkla yerine getiren genç avukatlar için mevcut ekonomik koşullar altında kabul edilemez hale geldiği açıktır. Vatandaşlara verilen gerek CMK gerek adli yardım hizmetlerinde yeterli kaynak aktarılmadığı gibi avukatlar ücretlerini zamanında alamamakta, üstüne üstlük verdikleri kamu hizmetinden KDV ödemektedirler. Şans oyunları gibi konularda KDV indirimi yapılmaktayken, kamu hizmeti olan CMK'dan %20 KDV alınması hakkaniyete aykırıdır.
CMK tarifesine getirilen artış enflasyonun oldukça altında olduğu gibi mahkemelerce CMK görevlendirmelerinde AAÜT yok sayılarak beraat vekalet ücretlerine ve hasım yan vekalet ücretlerine de hükmedilmemektedir. CMK görevlendirmelerinin angaryadan çıkması, halkın hak arama özgürlüğünün teminatı olan avukatların görevlerini geçim kaygısı olmaksızın yapabilmesi için öncelikle CMK ücret tarifesinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine eşitlenmesi gerekmektedir. Avukat meslek onuruna yakışır ve verdiği emeğin karşılığı olan bir ücrete hak kazanmalıdır.
GENÇ AVUKATLAR OLARAK BU KONUDA BAROLARIMIZIN VE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNİN VERECEĞİ HER TÜRLÜ KARARA UYACAĞIMIZI KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNARIZ.
Afyonkarahisar Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Ankara Barosu Genç Avukatlar Kurulu
Antalya Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Aydın Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Bitlis Barosu Genç Avukatlar Komisyonu
Bursa Barosu Genç Avukatlar Merkezi
Çanakkale Barosu Gençlik Meclisi
Çankırı Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Çorum Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Denizli Barosu Gençlik Meclisi
Diyarbakır Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi
Gaziantep Barosu Genç Avukatlar Meclisi
İstanbul Barosu Genç Avukatlar Merkezi
İzmir Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Kahramanmaraş Barosu Gençlik Meclisi
Kırklareli Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Kocaeli Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Konya Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Malatya Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Mardin Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Mersin Barosu Genç Avukatlar Komisyonu
Muğla Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Ordu Barosu Genç Avukatlar Komisyonu
Samsun Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Şırnak Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Tekirdağ Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Trabzon Barosu Genç Avukatlar Komisyonu
Uşak Barosu Genç Avukatlar Meclisi
Van Barosu Genç Avukatlar Meclisi


