• Son Güncelleme : 16.12.2014 13:38
  • Haber Giriş : 11.12.2014 14:26
  • Etkinlik : 08.12.2014

Şiddet İle İlgili Unıcef Raporu

İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Av.Aydeniz Alisbah Tuskan,8 Aralık 2014 Pazartesi günü saat 16.15’da NTV’de yayınlanan “Günün İçinden” programa katıldı.

UNICEF tarafından şiddeti izleme ve göstergeleri kılavuzu adlı bir rapor yayınladı. UNICEF’in “Şiddeti İzleme ve Göstergeleri Kılavuzu” isimli kitabında Türkiye’ye de çocuk ve kadınların maruz kaldığı şiddetin boyutunu gözler önüne serdi. Rapora göre en çok şiddete maruz kalan 18 yaş altı kızlar.

Tuskan, raporla ilgili olarak “ Türkiye’de aile içi şiddet çok yaygın bir konumda,

Şiddet mağduru kadınların yüzde 37’si 18 yaş altı çocuktur. Şiddetin  yüzde 39’u koca, yüzde 33’ü sevgili, arkadaş tarafından uygulanıyor. Biz bu çocukları nasıl eşitlik ilkesine uygun olarak yetiştirebiliriz, neler yapmalıyız? Toplumsal cinsiyet bazında bu anlayış değişikliği için neler ortaya koymalıyız, müfredatlara neler eklemeliyiz?

Bugün çocuklarımıza şiddetten arınmış, şiddetsiz, onların eşit yetiştirilmesini sağlayan bir eğitim sisteminin olması önemli.  Konuyla ilgili ulusal eylem planı gerekiyor. Bu ulusal eylem planında sığınma evlerinden, alo şiddet hattı kurumlar arası işbirliği , kadınların başvurduğunda hiçbir zedelenmeleri söz konusu olmadan, onları mağdur etmeden durumlarına çözüm bulabilmelidir. Bir kadın fiziksel şiddete uğramışsa, hemen adli raporunun alınabilmeli, bir sağlık kuruluşuna gönderilmesi, avukat tayini, hemen davasının açılması, şiddet uygulayan eşinin hemen gözaltına alınması gerekmektedir. Gözaltına alınarak burada bir psikolojik tedaviye gönderilmiş olmaktadır. Konuyla ilgili hâkimin alacağı bir sürü tedbir vardır. Bu tedbirler uygulanmalıdır. Toplumda öfke kontrolü eğitimleri yapılmalıdır. Bütün bunlar bir toplum sorunu olup aile içi şiddetle mücadele gösterilmelidir.“ dedi.