• Son Güncelleme : 05.12.2014 10:49
  • Haber Giriş : 27.11.2014 14:21
  • Etkinlik : 26.11.2014

Kadın Cinayetlerinin Başlıca Sebebi Aile İçi Şiddet

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan ve Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Aşkın Yaşar Topuzoğlu, 26 Kasım 2014 Çarşamba günü saat 21.30’da Kanal T Televizyonunda yayınlanan HUKUKİ BAKIŞ programına konuk oldular. Tuskan, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü, Topuzoğlu ise 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle değerlendirmelerde bulundu.

Tuskan konuşmasında, devlet tarafından korunması gereken aile ve toplumda en çok şiddet görenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunu, çocukların özellikle kadına uygulanan şiddet nedeniyle anneden şiddet gördüğünü söyledi.

Kadın cinayetlerinin başlıca nedeninin aile içi şiddet olduğunu vurgulayan Aydeniz Alisbah Tuskan, şiddet uygulayanların genellikle baba, boşanmış eş ya da kadının sevgilisi olduğunu belirtti. Bunun dışında kadının toplumda da şiddet gördüğünü, cinsel tacize uğradığını kaydeden Tuskan, bunun da toplumun kadına bakış açısından kaynaklandığını anlattı.

Çocuk haklarına ait Birleşmiş Milletler sözleşmesinden 10 yıl sonra Türkiye’de Çocuk Koruma Kanunu çıkarıldığını belirten Topuzoğlu da, bu kanununun alt yapısı olmadığı için uygulamada güçlükler yaşandığını bildirdi. Topuzoğlu, kanunun, korunmaya muhtaç çocuklar için iyi hükümler taşıdığını ancak diğer çocuklar açısından bakıldığında hala çocukları cezalandırma anlayışından vazgeçilemediğini söyledi.