• Son Güncelleme : 05.10.2018 14:21

Devrim Yasamız Medeni Kanun'un Yürürlüğe Girişinin 92. Yılı

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği

Atatürk’ün önderliğinde ulusal egemenlik temelinde kurulan Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yaşama geçirilen hukuk devriminin ilk akla gelen yasası Medeni Kanun’dur.

Laik hukukun simgesi devrim yasamız Medeni Kanun 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Medeni Kanun, yurttaşların doğumundan başlayarak ölümünden sonrasına kadar özel yaşam ilişkilerini düzenleyen temel kanundur.

92 yıl önce Medeni Kanun’un yürürlüğe girişiyle kadınlar, evlenme, boşanma, mal varlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından erkeklerle eşit yurttaş konumuna getirilmişlerdir. Örneğin, evlilik yaşı kuralı getirilmiş; "erkeğin birden çok kadınla evlenebilmesi yerine TEK EŞLİLİK" ve  "RESMİ NİKAH"  kabul edilmiştir. "Erkeğin BOŞ OL” demesiyle boşanma yerine HAKİM KARARIYLA BOŞANMA", kız ve erkek çocuklara "EŞİT MİRAS PAYI" gibi kurallar kadın haklarının güvencesi olmuştur.

Medeni Kanunda 2002 yılında yapılan değişiklikle aile hukuku kuralları günün gelişen koşullarına uygun hale getirilmiş, eşlerarası haklarda, evlilik birliğini temsilde ve edinilen malların paylaşımında eşitlik getirilmiştir.

Ne yazıkki, 92 yıl sonra günümüzde, kadın erkek eşitliğini göz ardı eden, Medeni Kanunun yok sayılmasına yol açan söylemlere ve yasa değişikliklerine tanık oluyoruz.  Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklikle“müftüye resmi nikah yetkisi” verilmesi, Medeni Kanun ve laik hukuk kurallarının gözardı edilmesi demektir.

İKKB olarak, tüm kadınları ve laik Cumhuriyetimizi savunan herkesi kadın erkek eşitliğini bir demokrasi meselesi olarak dikkate almaya ve MEDENİ KANUNUMUZA SAHİP ÇIKMAYA çağırıyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği