• Son Güncelleme : 25.09.2018 09:21
  • Haber Giriş : 25.09.2018 09:20
  • Etkinlik : 24.09.2018

Staj Eğitim Merkezinde Yeni Eğitim Dönemi Başladı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yeni Eğitim Dönemi açılışı, 24 Eylül 2018 Pazartesi günü Saat 13.30’da İstanbul Barosu Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, günde 4 saat, haftada 5 gün ve 3 hafta sürecek toplam 60 saatlik eğitim programı hakkında bilgi verdi. Naipoğlu ayrıca, staj boyunca stajyerlerin uyması gereken kurallar ile stajyerin hak ve yükümlülükleri hakkında uyarılarda bulundu.

Açılışın ilk dersinde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, içinde bulunduğumuz koşullarda, staj eğitimini çok zorlanarak ve olağanüstü koşullarda, sadece staj yapmak isteyenleri mağdur etmemek için büyük bir fedakârlıkla gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 2017’de 4.700’ün üzerinde stajyerin eğitildiğini, bu rakamın bu yıl 5.000’i geçeceğini belirten Durakoğlu, “Başka baroların koyduğu kısıtlamaları koymadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Staj eğitimi aslında okulda oluşturduklarınızdan sonraki en önemli aşamadır. Stajda öğrenilenler tamamen kendi şahsınızla ilgili olacak. Kendinizi bir avukat olarak biçimlendirmenizin ilk yeridir Staj Eğitim Merkezi. Bu nedenle staj eğitiminden yararlanmaya çalışın” dedi.

Avukatlığın bilgi arama mesleği olduğunu vurgulayan Durakoğlu, şöyle konuştu: “Bilgi aramaktan vazgeçtiğiniz anda mesleğin sizi terk ettiğine tanık olacaksınız. Onu yeniden toparlayabilmenin çok zor olduğu bir mesleği seçtiniz. O nedenle bilgi bir avukat için yaşamsal bir öneme sahiptir”.

Bu ülkede hukuk devletini oluşturmanın, bir ülkenin yargısının bağımsız ve tarafsız kılınmasının asla siyaseti olmayacağını belirten Mehmet Durakoğlu, “Hangi görüşte olursak olalım bu ülkeyi hukuk devleti yapmanın ortağı olmalıyız. Bu amaçla kol kola girebilmeli, omuz omuza gelebilmeliyiz. Onurluca, insanca yaşamak istiyorsak önce hukuk demeliyiz. Bunu sağlayabilmeliyiz, bunu sağlamanın siyaseti falan yoktur. Bu ortak paydada hep birlikte blşmalıyız” dedi.

İlk derste konuşan SEM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu da, hocalık mesleği ile avukatlık mesleğinin meziyetlerine ilişkin karşılaştırma yaptı ve her iki mesleğin de temel işlevleri üzerinde durdu.

Stajyerlere çeşitli öğütlerde ve tavsiyelerde bulunan Mahmutoğlu özetle şunları söyledi: “Avukatlık mesleğinin temel bir işlevi var, kendi sorunlarımızı çözmüyoruz, hep başkalarının sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Başkalarının sorunlarını çözmeye çalıştığımızda da fazla bir lüksümüz yok. Bunun için mutlaka ciddi olmak zorundasınız. Bu ciddiyet bilgi düzeyinde bir ciddiyet gerektirir. Bunun olmadığı yerlerde başkasına zarar vermeye başlarız. Bu nedenle yapılması gereken şey kendimizi geliştirmektir”.

Daha sonra konuşan SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta ise, bilgi sahibi olmadan avukatlık yapılamayacağını söyledi. Usta, sadece hukuk bilgisi değil, genel anlamda her türlü bilgiye sahip olunması ve bilgi birikiminin artırılması gerektiğini vurguladı. Avukatlık mesleğinin özelliklerine de değinen Seyit Usta, “Kararların adil hale gelmesini biz avukatlar sağlayabiliriz. Bu durum avukatların özgürce savunma yapabilmelerine bağlı bir husustur. Bunun için de yargının bağımsız olması lazım. Yargı bağımsızlığı için insanlık onuru ve mesleğiniz için mücadele etmeniz gerekiyor” dedi.

Konuşmaların tamamlanmasından sonra derslere devam için Staj Eğitim Merkezine geçildi.