• Son Güncelleme : 14.09.2018 19:50
  • Haber Giriş : 03.09.2018 17:24
  • Etkinlik : 03.09.2018

2018-19 Adli Yılı Açıldı

2018-2019 Adli yıl açılışı 3 Eylül 2018 Pazartesi günü saat 10.00’da İstanbul Adalet Sarayında düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Törende konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan da 2018-2019 adli yılının ülkemize ve milletimize adalet ve toplumsal barış getirmesi dileğiyle açtığını söyledi.

Terörle ilgili yargılama yapılan ağır ceza mahkemelerine bugüne kadar 41 kamu davası açıldığını belirten Fidan, açılan bu davalardan 34’ünün yetkili ağır ceza mahkemeleri tarafından karara bağlandığını, 789 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve diğer cezalara çarptırıldığını bildirdi. Fidan, diğer davaların yargılamalarının yetkili ağır ceza mahkemelerinde devam ettiğini kaydetti.

Başsavcı Fidan, açılış konuşmasını şöyle tamamladı: “Millet olarak son dönemde yaşadığımız acı tecrübeler açıkça göstermiştir ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve anayasasına ve yasalarına yetki ve sorumluluğu kanunla belirlenmiş resmi hiyerarşisine bağlılık her türlü bağlılık ve sadakatin üstündedir. Hakim ve Cumhuriyet Savcıları yargısal anlamda bir hiyerarşinin içersinde değildir ve olmamalıdır. Karar sürecinde yasaların yanında kendilerini bağlayan asli unsur tertemiz vicdanlarıdır.

2018-2019 adli yılının milletimize, hakim ve cumhuriyet savcılarımıza, baromuz üyeleri avukatlarımıza, tüm adliye personeline hayırlı olmasını temenni ediyorum”.

Adli Yıl açılış töreninde İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Genel Sekreter Av. Cengiz Yaka, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. İsmail Gömlekli, Av. Süreyya Turan, Av. Muazzez Yılmaz, Av.Prof.Dr.Serap Keskin Kiziroğlu, Av. Ali Gürbüz, avukatlar, hakimler, savcılar ve adliye personeli de hazır bulundu.

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesine demeç veren İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Baro olarak adli yıl açılışını, mutlu gelecek tasavvur ederek yapmadıklarını söyledi.

Şimdiye kadar meydana gelen gelişmelerin, yeni adli yılın adil olabileceğine ilişkin umutlu göstergeler içermediğini belirten Durakoğlu, “Bu açıdan İstanbul Barosu olarak yanılmayı çok istiyoruz. Türkiye'de yargının siyaset stratejilerinin parçası olmaya dönüştürülmüş olması karşısında, yargı bileşenlerinin bu oluşuma direnmesi gerektiğini vurgulamaya devam edeceğiz. Her şeye karşın avukatlar olarak evrensel hukukun genel kabule ulaştırdığı temel ilkeleri savunmaya devam edeceğiz" dedi.