• Son Güncelleme : 08.08.2018 08:47
  • Haber Giriş : 26.07.2018 11:48
  • Etkinlik : 20.07.2018

İmar Barışı, Kentsel Dönüşüm ve Tapu Uygulamaları ile Kat Mülkiyetine İlişkin Güncel Sorunlar Semineri

İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonunca düzenlenen ‘İmar Barışı, Kentsel Dönüşüm ve Tapu Uygulamaları ile Kat Mülkiyetine İlişkin Güncel Sorunlar’ konulu seminer, 18 Temmuz 2018 Çarşamba günü, 9:30-17:30 saatleri arasında İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda büyük bir katılımcı kitlesi ile gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Başkan Yardımcısı Av. Necmi Şimşek, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, Av. Süreyya Turan, TBB önceki dönem Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler ve çok sayıda akademisyen, avukat, emekli hakim, site yöneticisi ve vatandaş vardı.

Sunuculuğunu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Damlagül Alkan Moratlar’ın yaptığı seminerin açılış konuşmalarını İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, seminerin Onur Konuğu Hocaların Hocası Prof. Dr. Baki Kuru ve Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Mustafa Şeref Kısacık gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasında söz alan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, yeni kurulan Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonun ülke çapında şimdiden büyük bir ses getirdiğini ve bu alanda büyük bir açığı kapayacağını belirttikten sonra Hocaların Hocası Prof. Dr. Baki Kuru’nun seminere katılmasından kaynaklı yaşamış olduğu mutluluğu ve kıvancı dile getirdi. Daha sonra söz alan Prof. Dr. Baki Kuru ise yaklaşık otuz yıldır kürsülerden uzak durduğunu bugün tekrar öğrencileri ve meslektaşlarıyla bir araya geldiği için büyük bir mutluluk yaşadığını belirtti. Açılış konuşmalarında son olarak söz alan Kat Mülkiyeti Komisyonu Başkanı Av. Mustafa Şeref Kısacık ise, komisyonun kurulmasında desteklerini esirgemeyen Baro Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ettikten sonra hocaların hocası Prof. Dr. Baki Kuru hocanın seminer davetini geri çevirmediği için kendisine şükranlarını iletti.

Açılış konuşmalarından sonra seminerin ilk oturumuna geçildi. Seminerin ilk oturumunu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Ayar yönetti.

Bu oturumda söz alan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik, ‘Kat Mülkiyeti Uygulamalarının Tapu Siciline Yansıması, Kurumsal Uygulamalar ve İmar Barışının Kat Mülkiyeti ile İlişkisi’ konulu bir tebliğ sundu.

Daha sonra söz alan Emekli Tapu Müdürü, Harita Kadastro Mühendisi Turgay Gültekin tebliğinde, ‘Tapu Sicilindeki Kat Mülkiyeti Uygulamaları ve Kat Mülkiyeti Kanunundaki En Son Değişikliklerin Uygulamada Yarattığı Sorunları’ anlattı.

Bu oturumda son olarak söz alan Av. Şenol Saltık ise tebliğinde ‘Kentsel Dönüşüme İlişkin Yargıtay ve Danıştay Kararları Işığında Kentsel Dönüşüm Süreci ve Uygulamalar’a ilişkin açıklamalar yaptıktan sonra imar barışına ilişkin pratik ve yararlı bilgileri katılımcılar ile paylaştı. Oturum sonunda Prof. Dr. Baki Kuru ve Av. Mustafa Şeref Kısacık’ın İmar Barışı ve Kentsel Dönüşüme ilişkin yaptığı genel değerlendirmeler katılımcılar tarafından büyük bir dikkatle izlendi.

Seminerin ikinci oturumunu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Mustafa Şeref Kısacık yönetti.

Bu oturumda konuşan Yargıtay Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Mahir Ersin Germeç, ‘Kat Mülkiyetinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar ve Davalar’a ilişkin geniş bir tebliğ sundu. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Arpacı, Klasik Kat Mülkiyeti ve Toplu Yapı Karşılaştırması yaptıktan sonra Kat Maliki, Kiracı ve Yönetici İlişkilerinden bahsetti.

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Etem Saba Özmen ise, 6306 sayılı Kanun Uyarınca Kat Mülkiyeti Sorunları ve Uygulamaları üzerinde durdu.

Oturumun son konuşmacısı, Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Ayar ise tebliğinde ‘Kat Mülkiyetinde Anagayrimenkulün Ortak Giderlerine Katılma’ ve bu hususa ilişkin anlaşmaların kat malikleri tarafından ne şekilde yapılabileceğini anlattı. Bu oturum sonunda yer alan genel değerlendirme bölümünde ise Prof. Dr. Baki Kuru, Medeni Usul Hukukuna, oturum başkanı Av. Mustafa Şeref Kısacık ise uygulamaya ilişkin çok önemli değerlendirmelerde bulundular.

Oturum sonlarında soru/cevap bölümü uygulandı. Normal şartlarda 17.30’da sona ermesi planlanan seminer katılımcıların yoğun ilgisi sebebiyle 18:30’da sona erdi. Daha sonra oturum başkanı ve konuşmacılara birer teşekkür plaketi takdim edildi.