• Son Güncelleme : 10.07.2018 15:52
  • Haber Giriş : 10.07.2018 13:54
  • Etkinlik : 07.07.2018

Blockchaın Uygulamalarının ve Kripto Paraların Finans Hukukuna Etkileri

İstanbul Barosu Banka ve Finans Hukuku Komisyonunca düzenlenen ‘Blockchaın Uygulamalarının ve Kripto Paraların Finans Hukukuna Etkileri’ konulu panel, 07 Temmuz 2018 Cumartesi günü saat 10.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç, baromuz avukatlarının çalışma alanlarının çok fazla olduğunu ve baro yönetimi olarak bunlara duyarsız kalınamayacağını, bu tarz seminer, panel ve Sempozyum gibi çalışmaları arttırmak gerektiğini söyledi. Kılıç, bu anlamda yoğun bir çalışma yapan ve sektörel açıdan önemli konuları gündeme taşıyarak meslektaşlarımıza yararlı olan komisyon yöneticilerine teşekkür etti.

Önümüzde zor bir dönemin avukatları beklediğine işaret eden Hasan Kılıç,  şöyle devam etti: “Vatandaşın gerçek temsilcisi olan avukatların omzunda ağır yükler oluşuyor. Her gün bir avukat değişik bir yerde sorun yaşıyor. Onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bir taraftan bunlarla mücadele edeceğiz, bir taraftan da duruşma salonlarında mücadelemize devam edeceğiz. Hukuk devletinin tesisi için elimizden geldiğince daha fazla çalışma yapacağız”.

Açılışta konuşan Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Emre Çotuksöken, komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çotuksöken, 2017’den bu yana ağırlıklı olarak digitalleşme, ödeme sistemleri, yapay zeka, blockchain ve bunların finans hukukuna etkileri konulu toplantılar düzenlemeye çalıştıklarını bildirdi.

Emre Çotuksöken panelde ele alınacak konuyla ilgili olarak da şu bilgiyi verdi: “Blockchain teknolojisi son iki yıla damgasını vurdu. Blockchain’in içersinde başka kavramlar da var. Blockchain teknolojisi, 1990’larda internetini bulunduğu ortamda şu an. Blockchain teknolojisi önümüzdeki 25-30 yılda önce iş dünyasını çok etkileyecek. Bizim hayatımızı da dönüştürecek gibi duruyor. Blockchain, teknoloji devriminin son halkalarından bir tanesi. Tabii bunların altında teknik hususlar yer alsa da bunların gerçek hayata uygulanmasında ve bunların tasarlanmasında, kuralların konulmasında biz hukukçulara da oldukça önemli görevler düşüyor.

Bitcoin ya da kripto para, her hangi bir merkezi sisteme bağlı olmadan çalışabilen kullanıcıların ve dışarıdan kişilerin manipülasyonlarına yönelik müdahalelerine karşı gerekli önlemlerin alındığı bir digital para birimi. Blockchain teknolojisi ve kripto para biriminin kullanılması konusunda tekniğin yanı sıra gelişmeler konusunda hukukçuların da kafa yorması gerekiyor”.

Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi. Panelin ilk oturumunu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Başkan yardımcısı Av. Erkan Tercan yönetti.

Bu oturumda söz alan Defterhane Blockchain Girişimci Kurucu Ortağı Cemil Şinasi Türün, ‘Türkiye’ye Özgü Vadeli Çeklerin Blockchain’le İnanılmaz Benzerliği’ konulu bir bildiri sundu.

Deniz Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı ve Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Üyesi Av. M. Kubilay Dağlı, Blockchain teknolojisinin finans sektöründeki uygulama alanı ve etkilerini anlattı.

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mete Tevetoğlu, ICO (Initial CoinOfferings) – Smart Conracts (Akıllı Sözleşmeler) üzerine yoğunlaştı.

Bankalararası Kart Merkezi- İş Geliştirme Direktörü Özge Çelik, ödeme sistemlerinde Blockchain, Bir BKM örneği: BBN hakkında tanıtıcı bilgiler verdi.

GlobalB Lav Firm- Kurucu Avukat Sima Baktaş, Dünyada ICO Projeleri Uygulamaları ve hukuki statüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

Panelini ikinci oturumunu Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Ece Ildır yönetti.

Bu oturumda konuşan Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, Bitcoin, Blockchain, Kripto Para konularına ilişkin tanımlamalar yaptı ve hayatımızı ne şekilde etkileyeceğini anlattı.

Gazeteci-Yazar Erkan Öz, Kripto Paraların dünya ekonomisindeki yeri ve Türk ekonomisine katkıları konusu üzerinde durdu.

Eliptik Yazılım ve Ticaret A.Ş. BTCTürk CEO C. Özgür Güneri, borsalar, Kripto Para borsaları ve geleceği hakkında bilgi verdi.

Kripto Para Eğitmeni-Danışman Devrim Danyal, Blockchain ve Kripto Para’nın teknik temellerini ele aldı.

Oturumun son konuşmacısı Banka ve Finans Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Av. Ayça Aktolga Öztürk ise Kripto Paraların Türk mevzuatındaki yeri ve yatırımcının korunması konusunda değerlendirmeler yaptı.

Oturum sonlarında soru/cevap bölümü uygulandı. Daha sonra panel yöneticisi ve konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.