• Son Güncelleme : 29.06.2018 10:26
  • Haber Giriş : 02.07.2018 11:35
  • Etkinlik : 27.06.2018

Sigorta Hukukunda Güncel Sorunlar Ve Sigorta Tahkim Komisyonu Usul Uygulamaları

İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonunca düzenlenenSigorta Hukukunda Güncel Sorunlar ve Sigorta Tahkim Komisyonu Usul Uygulamaları’ konul panel, 27 Haziran 2018 Çarşamba günü saat 10.00’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Sunumunu İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Meral Tombuloğlu Genç’in yaptığı panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç, meslektaşlarımızın bilgi birikimlerinin artması ve yaşadıkları sorunların çözümü için destek sağlamak amacıyla bu tür mesleki panelleri düzenlemenin yararına inandıklarını söyledi.

Ülkemizde yaşanan son yıllardaki gelişmelerle özellikle avukatların omuzlarındaki yüklerin arttığı bir döneme girildiğini belirtene Kılıç, “Savunma makamı olarak, avukatlar olarak mücadelemizi devam ettireceğiz. Her alanda olduğu gibi vatandaşın hakkını hukukunu korumaya devam edeceğiz. Özellikle hukuk devletinin tesisi anlamında ciddi eksikler var. OHAL içinde geçen dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Bu durumda her zamankinden daha fazla sorumlulukla karşı karşıyayız. Hem bu duruşu sergilememiz, hem de meslektaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermemiz gerekir” dedi.

İstanbul Barosu Sigorta Hukuku Komisyonu Kurucu Başkanı, Sigorta Tahkim Komisyonu Hakemi

Av. Zeki Yıldam da açılış konuşmasında Sigorta Hukuku Komisyonunun kuruluş çalışmalarını anlattı.

Konuşmasında ülke sorunlarına da değinen Yıldam, doğrular ve gerçeklerin artık hiç öneminin kalmadığına vurgu yaparak şunları söyledi: “Gerçek insanın inandığı oldu. Doğru da hangi taraftaysan, kime tabiysen, menfaatin ne taraftaysa o oldu. Hukukta da böyle oldu. Beni en çok üzen memleketin durumudur. Birileri  ‘Benim görüşüm bu’ diyor kestirip atıyor. Tartışmıyor. Doktrin sahibi misin be kardeşim? Senin görüşün olacak kadar sen kimsin? Ben hayatım boyunca bununla mücadele ettim, bu yaştan sonra da edeceğim”.

Hukukta usulün önemine de değinen Zeki Yıldam, özetle şunları söyledi: “Usul önemlidir. Hukuk kavramları yanlış anlaşılıyor, yanlış uygulanıyorsa usul de yanlış olacaktır. Temeldeki hukuk kavramlarıyla birleşiyorsa, onlara sadık kalınıyorsa usul de odur.  Usul başlı başına hukuk demek değildir”.

Açılış konuşmalarından sonra birinci oturuma geçildi. Bu oturumu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç yönetti.

Bu oturumda söz alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İrem Aral Eldeleklioğlu, sigorta teknolojileri üzerine ufuk açıcı bilgiler verdi.

Sigorta Tahkim Kurulu Hakemi Av. Kamil Özbasan, trafik kazalarının çok yoğun yaşandığı ülkemizde sigorta alanında bir takım zorlukların yaşandığına işaret etti ve trafik (ZMMS) Sigortasında bedeni zarar tazminatları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Panelin ikinci oturumunu Sigorta Tahkim Komisyonu Hakemi Av. Zeki Yıldam yönetti.

Bu oturumda konuşan Sigorta Tahkim Komisyonu Hakemi Av. A. İsmet Demirağ Sigorta Tahkim Komisyonunda yaşanan usule ilişkin sorunlar ve hüküm tesis etme konularında ayrıntılı bilgi verdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Öztek de Sigorta Tahkim Komisyonunda yaşanan usul hataları ve çözüm yolları konusunda örneklemeli değerlendirmelerde bulundu.

Panelin oturum aralarında soru/cevap bölümü uygulandı. Oturum sonlarında panel yönetici ve konuşmacılarına birer Teşekkür Belgesi verildi.