• Son Güncelleme : 01.07.2018 13:28
  • Haber Giriş : 26.06.2018 17:35
  • Etkinlik : 22.06.2018

Baroları Hedef Tahtasına Oturtmak İsteyen Zihniyeti Kınıyoruz

Seçim öncesinde Urfa’nın Suruç İlçesinde meydana gelen ve dört vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan olay üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Diyarbakır Barosu'nu hedef alan sözlerine barolardan büyük tepki geldi.

Başta İstanbul, Ankara, Bursa, Sakarya, Antalya, Adana, Van, Batman, Şanlıurfa ve Şırnak barolarının da bulunduğu 11 baronun başkanları ve yönetim kurulu üyeleri Diyarbakır Barosu'na destek verdi.

Baro temsilcilerinin 2015'te öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi için Diyarbakır Adliyesi önünde 22 Haziran 2018 Cuma günü düzenlenen basın açıklamasında, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Necmi Şimşek ve Genel Sekreter Av. Cengiz Yaka da hazır bulundu.

Baro başkanları olayla ilgili görüşlerini ayrı ayrı açıkladılar. İstanbul Barosu adına konuşan Başkan Yardımcısı Av. Necmi Şimşek, özetle şunları söyledi:

Ülkemizin son derece kritik ve kırılgan bir ortamda yapacağı seçim öncesi, Urfa ili Suruç ilçesinde meydana gelen ve 4 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan  bu olayla kırılganlığın daha da arttığının hepimiz bilincindeyiz. Ben bu menfur olay nedeniyle yaşamını yitiren bütün vatandaşlarımıza tanrıdan rahmet  ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Şu husus herkesçe ve her kesimce iyi  bilinmelidir ki, biz barolar ve avukatlar  olayın siyasi yönü ile ilgili değiliz. Biz, olayların sadece hukuki boyutuyla ilgiliyiz. Bizi hukuk dışına çıkmaya zorlayan açıklamaların, suçlayan ifadelerin, bizi kriminalize eden  suçlamaların asla hedefi olamayız.  Bunu kabul edemeyiz. Bu suçlama kimden gelirsen gelsin bu beyhude bir gayrettir. Onun için Diyarbakır Barosu özelinde ama genelde bütün baroları ve avukatları  hedef tahtasına koyan  bu zihniyeti ve bu açıklamaları süreklilik ve daimilik arz eden  açıklamaları  şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum.

Burada belirtmek isterim ki,  İçişleri Bakanı haddini aşan, hukuk devleti kurallarıyla asla bağdaşmayan  bu açıklamasından umuyorum ki  geri dönme nezaketini ve faziletini gösterecektir, göstermelidir. Hukuk devletine yakışan budur. Biz avukatız, hukukçuyuz. Sayın Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'nun dediği gibi "Gerçek adalet, somut anlamda hukuk devletinin yaşama  geçirilmediği yerde, insanların can ve mal güvenliği kesinlikle yoktur." Sayın  Tahir Elçi sırf hukuk mücadelesi verdiği için katledilmiştir. Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen, soruşturmanın devam etmesi, katillerinin halen yakalanamıyor olmasının bir hukuk devletine yaraşır bir tarafı yoktur.  Bu durum hukuk devletinin bir ayıbıdır.