• Son Güncelleme : 20.06.2018 17:31
  • Haber Giriş : 26.06.2018 08:47
  • Etkinlik : 25.06.2018

Staj Eğitim Merkezinde Yeni Eğitim Dönemi Başladı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yeni Eğitim Dönemi açılışı, 25 Haziran 2018 Pazartesi günü Saat 13.30’da İstanbul Barosu Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Eğitim döneminin ilk dersini veren İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İstanbul Barosu olarak staj eğitimine diğer barolardan farklı olarak yaklaştıklarını ve çok önem verdiklerini, eğitim programında çağın gereksinmelerine uygun olarak sürekli yenilikler yaptıklarını söyledi.

120 saatlik dersi 60 saate indirdiklerini, kalan 60 saati de mesleğin pratiğine dönük çalışmalara ayırdıklarını belirten Durakoğlu, “Bence kötü staj yoktur, stajyer için o kötüyü öğrenmektir. Bu stajdan mümkün olduğunca yararlanmayı, burayı ‘sömürmeyi’ öğrenerek staj yapmanın size gelecekte çok yararlı olacağını söylemek istiyorum” dedi.

Mehmet Durakoğlu ilk dersinde şu hususların altını çizdi:

10 yıl sonraki avukatlık modeli, bugün yanında staj yaptığınız avukat modelinden çok farklı olacak. Bu size çağın koşulları nedeniyle dayatılacak. Hâkimlikte ve savcılıkta özellikle de avukatlık mesleğinde ihtiyacın çok ötesindeki sayısal artışlar yüzünden Türkiye’de bir ciddi kalite sorunu konuşulmaya başlandı. Adliyelerimizdeki kalite sorunu hiç böylesine yaşanmamıştı. Böyle bir tablonun içine girecek ve avukatlık yapacaksınız. Buradan kendinizi çıkarmanız gerekiyor. Onun için de yeni bir modele ihtiyaç var”.

“Bu arada teknolojik gelişim süreci de yaşanıyor. Bunun dışında kalmamalısınız. Yapay zekâ diye bir süreç başladı. Bu gelecekte sizin için yeni bir modeli ifade edecek. Örnek vermek gerekirse; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği 700 kadar kararı sondaj usulü çekmişler, yapay zekâya vermişler, 584 tanesini aynen AİHM gibi çıkarıp vermiş. Kalan kararlar da zaten tartışmalı olan kararlar, yani öyle de denilebilir, böyle de denilebilir diyebileceğimiz türden kararlar. Bu nedenle değişim süreçlerinin çok daha gelişmişini yaşayacaksınız, o nedenle şimdiden hazırlık ve donanımlı olmanız gerekiyor”.

İlk dersin ardından SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülseren Aytaş, eğitim programı hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve stajyerlerin hak ve yükümlülükleri üzerinde durdu.

Daha sonra derslere devam için Staj Eğitim Merkezine geçildi.