• Son Güncelleme : 06.06.2018 16:13
  • Haber Giriş : 13.06.2018 13:42
  • Etkinlik : 02.06.2018

Seçim Güvenliği Eğitim Semineri

“24 Haziran seçimlerinde her ilde, her okula bir avukat” görevlendirmeyi ve seçim güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlamayı amaçlayan çalışma çerçevesinde İstanbul Barosu Başkanlığınca düzenlenen eğitim semineri, 02 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 12.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, 24 Haziran seçimlerinin önemini ve farkı yönünü, geçmiş seçimlerde yaşanan olumsuzlukların önüne geçebilmek için yapılması gereken çalışmaları anlattı. Durakoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

Bu seçimler geçmiş yıllarda yaşanan seçimlerden farklılık gösteriyor. İstanbul Barosu olarak bu konuda bazı çalışmalar yaptık. Geçmiş yıllarda yaptığımız çalışmalarda bazı eksiklerin bulunduğunu tespit ettik. Bunları aşmanın yolları üzerinde durduk. Örneğin seçim günleri bazı sandık çevrelerinde 3-4 avukat oluyor, ya da hiç olmuyordu. Bu yıllardır bir türlü programlanamadı, bir türlü koordinasyon sağlanamadı. Bu ancak partilerle birlikte sağlanabilecek bir konuydu. Bu yıl ilk kez Sensiz Olmaz hareketiyle birlikte sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de, siyasal partilerin de katılımı ve desteğiyle bir çalışma başlatıldı. Sensiz Olmaz Hareketi yurttaşlarla da çalışıyor, ama biz avukat ayağında bulunuyoruz. Ortada böyle ciddi bir organizasyon var.”

“Biz kendi içimizde yaptığımız toplantıdan sonra Ankara’da bir toplantı yaptık, İstanbul’da Eğiticinin Eğitimini gerçekleştirdik. Diyarbakır’da bir toplantı yaptık ve orada hukuk dünyasının oradaki bürokrasisine ‘Biz bu işte varız, buradayız’ mesajını vermeye çalıştık. Bugün de İstanbul’da bir eğitim toplantısı yapıyoruz ve seçimlere kadar üç toplantı daha yapacağız.”

“Siyasi partilerde çalışan meslektaşlarımıza da önemli görevler düşüyor. Onlar sandık başlarında müşahit olabiliyorlar. Müşahitlik, o sandığı gözlemek ve itirazda bulunabilmek anlamına geliyor. Sizlerden müşahit olarak görev yapmak isteyen olursa, onlara müşahit kartı temin etmek mümkündür. Müşahit olmak istemeyenlere biz İstanbul Barosu logolu görevli kartı vereceğiz. Bu kartın hukuken hiç bir önemi yok. Bir avukatın bir sandıkta kendi mevcudiyetini orada ifade etmesi dahi o sandık kurulunun bir anda kendine gelmesine neden olabiliyor. Bunun çok önemli psikolojik bir etkisi de var. Oradaki mevcudiyetle bir müşahidin itirazına hukuki yardım vermenin önemini de bilelim.  Yani biz bir kavganın değil, kavga çıkmamasının vesilesi olarak orada olacağız. Bunu sağlayabiliriz.”

“Bu seçimlerin geçmiş seçimlerden farkı, ittifak sistemini getirmiş olması. Biraz karmaşık da görülse, oy dağılım sistemi farklı. 5400 seçmeni kapsayan, hasta ya da sakat olup da oy kullanmaya gidemeyecek olan ve doktor raporuna bağlı seçmenler için sandık taşıması konusu pek fazla önem taşımıyor. Zaten bir sandıkta kullanılacak oy üçü, dördü geçmez. Bir de sandıkların birleştirilmesi olgusu var. Özellikle Güneydoğu ile ilgili. 144 bin seçmeni kapsıyor. Oralarda da gerekli önlemler alınacak.”

“Geçen seçimlerde ve referandumda nerelerde manipülasyonlar yapıldı, bunları tespit ettik, bunun için de gerekli önlemler alındı. Özellikle risk taşıyan ve manipülasyonların çok olduğu yerlerde milletvekilleri görev yapacak. Vatandaş bazı yerlerde, özellikle Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerde oyuna sahip çıkıyor. Buralarda manipülasyon iddiaları son derece az. Ama Bağcılar, Esenler, Mahmutbey gibi ilçeler manipülasyonlara hala açık görülüyor. O nedenle buralarda da seçim güvenliği konusunda başarılı olabilmek için var olan gücümüzü buralara götürebilmemiz gerekir.”

“Avukatlar olarak adil seçimin başarı göstergesi, İstanbul gibi bir yerde seçmen iradesine seçmenin bizzat kendisinin sahip çıktığı yerlerin dışında kalan yerlerde duruma hâkim olabilmek, oraya hukuki yardım götürebilmektir. O zaman adil bir seçimi sağlamış olacağız.”

Başkan Durakoğlu’nun konuşmasından sonra seminere geçildi. Av. Arb. Dilek Yumrutaş seçimlerle ilgili genel bir çerçeve çizdi. Yumrutaş, İlk kez 24 Haziran seçimlerinde uygulanacak mevzuat değişiklikleri, YSK’nın 135 nolu Genelgesi üzerinde durdu ve seçim günü yapılması gerekenleri anlattı. Yumrutaş sunumunda, özelik taşıyan şu konular üzerinde durdu.

• Seçimde sandık güvenliği için avukatların bilmesi gerekenler,
  • Seçim günü,
  • Sandık Kurulu ve Seyyar Sandık Kurulu
  • Sandık çevresindeki görevliler,
  • Seçim günü sandık çevresi yasakları ve kurallar
  • Sonuçların ilanı ve sorumluluklar.

Dilek Yumrutaş’ın görsel sunumundan sonra söz alan Av. Kemal Polat, seçim günü kural dışı hareketlere karşı itiraz ve şikâyet hakkı üzerinde durdu. İtiraz ve şikâyetin farklı şeyler olduğunu belirten Polat, şikâyete yetkili kimseler ve şikâyet süresi hakkında bilgi verdi.

Av. Seher Demirel de ilçe seçim kurullarının çalışmaları üzerinde durdu. Demirel, daha önce bu kurullarda çalışmış bir kişi olarak deneyimlerini aktardı.

Sunumlardan sonra yoğun bir trafiğin yaşandığı soru/cevap bölümüne geçildi.