• Son Güncelleme : 20.03.2018 17:32
  • Haber Giriş : 13.03.2018 16:09
  • Etkinlik : 09.03.2018

Temel Hak Ve Özgürlükler Çoğunluk İdeolojilerinin Tartışmalı Değerlerine Feda Edilemezler

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, 10 Mart 2018 Cumartesi günü KRT TV’de canlı yayınlanan Çağlar Cilara’nın “HABER MERKEZİ” programında, 2010 referandumunun getirdikleri, yargı bağımsızlığı, Anayasa Mahkemesinin kararları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin bugün adalet arayışında geldiği nokta üzerinde duran Durakoğlu, bunu doğru saptayabilmek için 2010 referandumuna iyi bakmak, iyi incelemek gerektiğini, çünkü her şeyin orada zirve yaptığını söyledi.

2010 referandumunun Ergenekon’la, Balyozla başlayan gelişmelerin kanunsal alt yapısını oluşturduğunu belirten Mehmet Durakoğlu, “Referandumda ‘evet’ çıkmasaydı çok emin olarak söylüyorum, yargı FETÖ’ye teslim edilemezdi. Bugünkü hukuksuzluklar, adaletsizlikler yaşanmazdı. Türk Silahlı Kuvvetleri yara almazdı, Ortadoğu politikaları böyle şekillenemezdi ve iddia ile söylüyorum 15 Temmuz bile yaşanmazdı. Bütün bu süreçler bizi yargının kuşatılması noktasına getirdi” dedi.

Durakoğlu şöyle devam etti: “Türkiye’yi yönetenlerin ‘milli irade’ denilen çoğunluğun ele geçirilmesi halinde, bir hukuk devletinde temel hak ve özgürlüklere dokunulmaması gerektiğini, onları geriye götürmelerinin aslında haklarının olmadığını düşünmediklerini görüyoruz. Temel hak ve özgürlükler çoğunluk ideolojilerinin tartışmalı değerlerine feda edilemezler. Maalesef feda edildi. 2010 referandumu yargıyı siyaset stratejilerinin parçası olmaya dönüştürdü. Böylece adalete olan güven büyük ölçüde sarsıldı. Hukukun Üstünlüğü Endeksinde de 113 ülke arasında 101. Sıralara kadar düştüğümüz ortaya çıktı. “

Yargıtay Başkanının basınla görüşürken söylediği bazı sözlerine ilişkin bir soruyu Durakoğlu şöyle yanıtladı: “Yargıtay Başkanının görevden el çektirildiğini bildirdiği 4 bin 500 kadar hâkim ve savcının ne zaman göreve başladığını irdelediğinizde bunların %85’inin 2002’den sonra bu iktidarın göreve başlamasından sonra göreve atandıklarına tanık oluyorsunuz. Daha ilginç bir tespit daha var. İşten el çektirilen hâkim ve savcıların %25’inin de milat olarak kabul ettikleri 17-25 Aralık sürecinden sonra göreve atandıkları anlaşılıyor. Bu rakamlar 15 Temmuz Araştırma Komisyonunun raporunda var. Siyasal iktidar çok belli ki, FETÖ’yü doğurdu, onunla iktidarı paylaştı, bu çok açık. Hatta kendileri de ‘ne istediler de vermedik’, ‘kandırıldık’ söylemleriyle her şeyi açıkça söylüyorlar. Bu ülkede hemen hemen her kesimden FETÖ sanıkları çıktı, ama parlamentodan ve AKP’den çıkmadı. Bunu hayatın normal akışı içersinde kabul edebilmek mümkün değil. Burada bir korumacılığın olduğu son derece açık”.

Yargı bağımsızlığının tehdit altında olduğunu, tehdidin siyasal iktidardan geldiğini, başkasının tehdit etmesinin mümkün olmadığını belirten Mehmet Durakoğlu, Anayasa Mahkemesinin de bugün işlevini yerine getiremediği görüşüne katıldığını, Anayasa Mahkemesinin değer kaybına neden olan Kanun Hükmünde Kararnameleri incelememe kararı olduğunu bildirdi.

Durakoğlu, “91’de, 93’de, 2008’de çokça Kanun Hükmünde Kararnamelerin anayasaya aykırılık denetimini yapabileceğini göstermiş olan bir Anayasa Mahkemesinin böyle bir karar vermiş olması, benim açımdan bir milattır. Ben o noktadan itibaren Anayasa Mahkemesine ‘demokratik hukuk devletinin güvencesi olmayı reddetmiştir’ diye bakıyorum” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, programın ikinci bölümünde vatandaşların sunucuya ulaştırdıkları soruları yanıtladı ve merak edilen güncel hukuksal konuları anlattı.

..