• Son Güncelleme : 28.02.2018 12:47
  • Haber Giriş : 09.03.2018 10:25
  • Etkinlik : 05.03.2018

Sem Yeni Eğitim Dönemi Başladı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni eğitim dönemi açılışı, 5 Mart 2018 Pazartesi günü saat 13.00’da Baromuz konferans salonunda yapıldı.

Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülseren Aytaş, açılışta eğitim döneminde uygulanacak eğitim programıyla ilgili bilgi verdi.

SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta, avukatlık mesleğinin dünyanın en önemli mesleklerinden biri olduğunu söyledi. Bu mesleği seçmenin bir takım vecibeleri bulunduğunu belirten Usta, çok okumanın, araştırma ve inceleme yapmanın bunların başında geldiğini bildirdi.

Açılış dersini veren İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin düşmesi, avukatlık staj eğitimi için barolarda yığılmaların sorunlar yaratabileceğini söyledi.

Mesleğe ilişkin kalite sorununun sadece eğitim anlayışı içersinde değil, onun ötesindeki anlayışlarda da biçimlenmeye başladığını hatırlatan Durakoğlu, “Bu çerçeve içerisinde hukuk fakültesini bitirmiş avukat olma iddiasını taşıyan, zorunlu olarak da buraya gelen meslektaşlarımızın mutsuzluğu ile karşı karşıyayız.  Bir kısım arkadaşlar  ‘staja ne gerek var, yapmasak olmaz mı’, bir kısım arkadaşlar da ‘staj zorunlu ise ben de gelir imzayı atar çıkarım’ anlayışı içersinde. Sizden ilk ricam şu: Bu anlayışı terk edin.  Hukuk fakültesi ile avukatlık arasında çok ciddi fark var. Bunu siz zaman içersinde avukatlığa dair hangi faaliyetler varsa, o faaliyetleri yaparak göreceksiniz” dedi.

Türkiye’deki avukat olma modelinin dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığının altını çizen Durakoğlu, Avrupa’da da bireysel mesleklere ve bu arada avukatlığa yoğun bir talep olduğunun bilindiğini,  oralarda öncelikle standart eğitimde başarılı olmak gerektiğini, ondan sonra da baro eliyle hukuk fakültesi mezununun bir avukat haline dönüştürülmesi olgusunun önem kazandığını bildirdi.

Farklı olmazsanız, birbiriniz gibi olursanız, böyle olmanın size hiçbir yararının olmayacağını vurgulayan Mehmet Durakoğlu özetle şöyle konuştu:  “40 yıllık avukat bile olsanız bilgiye ihtiyacınız vardır. Bunun için bilgi birikimine önem verin. Uzmanlaşın, yabancı dil öğrenin. Aksi halde sıradanlaşırsınız. Müvekkil tarafından size anlatılan hikâyeyi hukuksal olarak doğru yorumlamanız gerekir. Avukatlığın özü budur.  Bunun için de bilgi birikimine ihtiyacınız var. Evrensel hukukun ne dediğine bakarak avukat olun. Hukuk devletine inanın, yargının tarafsız ve bağımsız olması için mücadele verin. Hukukun üstünlüğüne inanmak, onurlu yaşamak gibi bir şeydir… Hukuk siyasettir, siyaset hukuktur. Avukatlık itiraz mesleğidir.”