• Son Güncelleme : 09.03.2018 10:26
  • Haber Giriş : 09.03.2018 10:24
  • Etkinlik : 08.03.2018

Kadın Erkek Eşitliği Bir Demokrasi Meselesidir…

İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ

İSTANBUL KADIN KURULUŞLARI BİRLİĞİ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Ortak Basın Açıklaması

Kadın Erkek Eşitliği Bir Demokrasi Meselesidir…

Kadınlarını geri bırakan milletler,

geri kalmaya mahkumdur

Mustafa Kemal Atatürk

8 Mart’lar, Emekçi Kadınların haklarını elde etmek uğruna can verdikleri bir mücadeleyi simgeler.

Günümüzde kadının insan hakları çok yönlü ihlal edilmektedir. Bu nedenle, 8 Mart’lar bir kutlama günü değil, kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirme, ayrımcılığa, şiddete karşı çıkma günüdür.

İBKHM ve İKKB olarak, nüfusun yarısı olan kadınların büyük çoğunluğunun ailede ve toplumsal yaşamda ayrımcılığa uğradığına, ülkemizde iki milyondan fazla kadının okuryazar olmadığına dikkat çekerek;

• Kadınların en temel sorunu olan EĞİTİM konusunda kararlı bir devlet politikası uygulanmasını;
  • Eğitim sistemlerinin özgür bireylerin yetiştirilmesine yönelik laik bilimsel temele dayandırılmasını;
  • Her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığı ülkemizde, öncelikle aile içi şiddet olmak üzere, şiddetin her türüne son verilmesini; sığınma evlerinin sayısının artırılmasını;
  • Evlilik yaşının uygulanmasını, çocuk evliklerinin önlenmesini;
  • Yerel yönetimlerde %3; TBMM’de %14 olan temsil oranının artması, gerçek demokrasiye ulaşılması için Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve parti tüzüklerinde gerekli önlemlerin alınmasını;
  • Siyasi partilere verilen devlet desteğinin bir bölümünün kadın seçmenlerin eğitimi ve kadınların siyasete katılımı kolaylaştırma amaçlı kullanılmasını;
  • Atatürk ilke ve devrimleriyle kazandığımız haklardan geriye gidişe son verilmesini talep ediyoruz.

İBKHM ve İKKB olarak, demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan kadın erkek eşitliğinin, aileden başlayarak toplumsal yaşamın her alanında yaşama geçirilmesini; ailede, iş yerinde, sokakta kadına yönelik ekonomik, fiziksel, sözel, cinsel ve psikolojik şiddete son verilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istiyor ve bekliyoruz.

İSTANBUL BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZI

İSTANBUL KADIN KURULUŞLARI BIRLIĞI (İKKB)