• Son Güncelleme : 23.02.2018 10:05
  • Haber Giriş : 23.02.2018 10:05
  • Etkinlik : 16.02.2018

Türk Medeni Kanunu ve Kadın

Medeni Kanunumuzun 92. Yılı nedeniyle MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliğinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘Türk Medeni Kanunu ve Kadın’ konulu toplantı, 16 Şubat 2018 Cuma günü saat 10.00’da MEF Üniversitesi Konferans Salonunda yapıldı.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliğinin de 23. Yılını kutlayacağı toplantıda “Medeni Kanun ve Cumhuriyet’in Kazanımları”; “Müftünün Nikâh Yetkisi”; “Kadının Kimlik Sorunu- Kadının Soyadı” ve  “Kadın ve Medya” konuları ele alındı.

Toplantıya Baro Meclisi Başkanı Av. Füsun Dikmenli ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Muazzez Yılmaz katıldı.Toplantının açılış konuşmalarını, İKKB Koordinatörü Av. Nazan MOROĞLU; MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed ŞAHİN ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Havva KARAGÖZ yaptı.

Toplantının ilk oturumunu Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Av.Emine Erdem yönetti.

Bu oturumda konuşan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek ÖCAL, “Evlenmenin Kurucu Unsuru ve Şekil”, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah TUSKAN da “Müftünün Nikâh Yetkisi” konusu üzerinde durdu.

Tuskan, “Bu yasa ülkemizde Türk vatandaşı olan gayrimüslimler aleyhine ayrımcılık oluşturmaktadır. Bu da Anayasamızın 90. maddesine göre Anayasa’ya da aykırı olan durum aynı zamanda Anayasa’nın da üstünde olan uluslararası sözleşmelere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmuştur. Öncelikle Anayasamızın 2.maddesine aykırıdır. (Laik Hukuk Devleti niteliği) 2. olarak Anayasamızın 10.maddesi Eşitlik ilkesi aykırılık söz konusudur. Anayasamızın 174. maddesinde böyle bir değişikliğe asla olanak vermemiştir. Resmi nikah Anayasa’nın bu maddesinde Devrim Kanunları arasında sayılmıştır. Devrim kanunları Anayasamızın değiştirilmesi mümkün olmayan bir maddesidir. Medeni Nikah esası değiştirilemez. Dini makamın bu yetkiyi alması herkesin tabi olduğu LAİK HUKUK KURALLARINDAN VAZGEÇİLMESİDİR.” dedi.

Toplantının ikinci oturumuna MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Havva KARAGÖZ başkanlık yaptı.

Bu oturumda Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap HELVACI “Kadının Soyadı”, Paola Todini,”Evli ve Evlenmemiş Kadınların Kişisel Hakları” konulu sunum yaptı.

Son oturumu İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Av. Nazan MOROĞLU, LL.M. yönetti.

Bu oturumda Gazeteci Yazar Elif ERGU DEMİRAL, “Kadın ve Medya”, MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pelin IŞINTAN da “Medeni Kanun ve Cumhuriyet’in Kazanımları” konusunu ele aldılar.