• Son Güncelleme : 23.02.2018 10:04
  • Haber Giriş : 23.02.2018 10:05
  • Etkinlik : 22.02.2018

Sağlık Çalışanlarına Yönelik Mobbing

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezince Av. Dr. Yıldız Ertuğ Ünder anısına düzenlenen ‘Sağlık Çalışanlarına Yönelik Mobbing’ konulu panel, 21 Şubat 2018 Çarşamba günü saat 13.00’da Baromuz Konferans Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, anısına panel düzenlenen Av. Dr. Yıldız Ertuğ Ünder’in değerli kişiliğinin tıpla hukuku birleştirmiş olmasından ziyade özel ilgi alanları bakımından kendisine verilen değeri hak eden biri kişilik olduğunu söyledi.

Durakoğlu, “Özellikle sadece mobbing alanında değil, sağlık çalışanlarının sorunları alanında da çok ciddi çalışmaları olan, onları sahiplenen, onları profesyonel avukatlık anlayışıyla değil, bir düşünsel ve biyolojik yaklaşımla sahiplenen bir kişilikten söz ediyoruz. Bu nedenle onun anısına böyle bir panelin düzenlenmesini çok anlamlı buluyorum”.

Sağlık alanının hukukla birleşen çok temel sorunları bulunduğunu da belirten Mehmet Durakoğlu,  sağlık çalışanlarının çalıştıkları mekanlarda ve yurttaşlarla karşılaştıklarında pek çok sorun yaşandığını, ama bunlar kadar önemli bir de mobbing sorunun bulunduğunu bildirdi.

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Prof. Dr. Pervin Somer, Sağlık Bakanlığının teşkilatlanmasından kaynaklanan, ayrıca 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin düzenlenmesi boyutuyla ortaya çıkan çok ciddi sorunların bulunduğunu söyledi.

İşin mutfağında da hekime ve sağlık personeline yönelik uygulanan şiddetin herkesçe bilinmekte olduğunu belirten Somer, Şehir Hastanelerinin gelecekte çok ciddi sorunların kaynağı olacağını, buzdağının henüz üzerini görebildiklerini, şehir hastanelerinde hukuksal ve sağlıkçılar açısından mesleki sorunların yakında ortaya çıkacağını bildirdi.

Pervin Somer, “Tıp hukuku açısından hasta hekim arasındaki ilişki, yaşanan hukuki sorunlar nedeniyle açılan davalar şüphesiz ki, çok yönlü bu alanın konusu. Özellikle şehir hastaneleri konusunda hukukçularla tıpçıların iş birliği yapmaları gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Somer, yaşamı boyunca hukukçu olarak, sağlıkçı olarak çok derin izler bırakan Av. Dr. Yıldız Ertuğ Ünder’in anısına bu paneli düzenlemekten onur duyduğunu sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarından sonra İstanbul Barosu Üyesi Av. Onur Deniz, bir süre birlikte çalıştığı hocası, meslektaşı Av. Dr. Yıldız Ertuğ Ünder’i tanıtan bir konuşma yaptı. Daha sonra panele geçildi.

İlk oturumu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan yönetti.

Bu oturumda konuşan Av. Serpil Özcan, mobbing’le ilgili ilk yargı kararının 2006 yılında Ankara 8. İş Mahkemesi tarafından verildiğini, 1 Temmuz 2012 tarihinde de mobbing’in yasalarımızda yer aldığını söyledi.

Mobbinig kavramı ve unsurları hakkında bilgi veren Özcan, mobbing’le ilgili Yargıtay kararlarından örnekler sergiledi.

Psikiyatri Uzmanı, Sosyolog Dr. Sedat İrgil, mobbing’in günlük yaşama etkilerini anlattı. Stres ve etkenleri üzerinde ayrıntılı bilgiler veren İrgil, stresin ruhsal ve bedensel hastalıklara etkisini anlattı ve stresin tıbbi ve biyolojik nedenleri üzerinde durdu.

Panelin ikinci ve son oturumunu İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Gömlekli yönetti.

Bu oturumda konuşan Dev Sağlık İş Sendikası Hukuk Müşaviri Av. Ümit Erdem, konuşmasında mobbing’in tanımı ve anlamı üzerinde durdu. Mobbing’in gerçekleşmesi için sistematik olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Erdem, çalışanların mobbing uygulanarak işten ayrılmaya zorlandığını bildirdi.  Erdem konuşmasında en çok rastlanan mobbing çeşitleri ve mobbing’e karşı çözüm önerileri üzerinde durdu.

Oturumun son konuşmacısı Psikiyatrist Doç. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, bilinmeyen yönleri ve yükleriyle mobbingi anlattı.

Oturum sonlarında soru cevap bölümü uygulandı. Bu uygulamanın ardından konuşmacılara birer Teşekkür Belgesi verildi.