• Son Güncelleme : 15.02.2018 20:30
  • Haber Giriş : 15.02.2018 20:31
  • Etkinlik : 12.02.2018

İstanbul Tahkim Merkezinde Uyuşmazlıkların Çözümü

İstanbul Barosu ve İstanbul Tahkim Merkezinin düzenlediği ‘İstanbul Tahkim Merkezinde Uyuşmazlıkların Çözümü’ konulu toplantı 12 Şubat 2018 Pazartesi günü saat 14.00’da Baromuz Konferans Salonunda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, tahkim sisteminin avukatları içeriyor olmasını mesleğimiz açısından bir ilgi alanı olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.

Ticaret hukukunda çok sık kullanılabileceği düşünülen bir sistemin avukat dostu olduğunu, bu bağlamda böyle değerlendirilmesi gerektiğini belirten Durakoğlu, “Tahkim Sistemi bizim için her herhangi bir biçimde karşıtlık ifade etmiyor. Avukatların tam tersine sisteme sahip çıkmasının sistemin hukukileştirilmesi açısından da çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sistemin içersinde hakem konumunda bulunanların bir bölümünün hukukçu olmaması, avukatların sistemin içersinde bulunması bakımından çok önemli sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum” dedi.

Mehmet Durakoğlu, yavaş yavaş çıkmaya başlayan Yargıtay içtihatlarının da özellikle milletlerarası hukuk çerçevesinde belirlenmiş ilkeler ışığında sevk edilmeye başlanması, yani Yargıtay’ın da bu sürece hukuki bir içerikle yanıt veriyor olması da her kesim açısından bir kazanç olacağını bildirdi.

İSTAC Genel Kurul Üyesi Av. M. Rifat Bacanlı, İstanbul Tahkim Merkezinin kuruluş amaçları, işleyişi ve bugüne kadar olan çalışmaları anlattı.

İSTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, aslında İstanbul Tahkim Merkezi’nin her yönüyle avukatların bir merkezi olduğunu, bu kurumun bugüne kadar neler yaptığını, nereye geldiğini ve avukatlarla ilişkisinin ne durumda olduğunu anlattı.

İstanbul Tahkim Merkezi’nin özü itibariyle Finans Merkezinin bir parçası olduğunu belirten Akıncı, “Bu teknik olarak bizim için çok büyük bir avantaj oldu. Bu özellik sayesinde hem kamu hem de özel sektör Tahkim Merkezine inanılmaz destek verdi. Kuruluştan sonra özellikle kurallarımız oluşturuldu. Bu kurallar, tahkimi, arabuluculuğu ve seri tahkim ile acil durum hakemliğini düzenliyor. Bir milletlerarası tahkim kurulunun sunduğu bütün servisleri verebiliyoruz” dedi.

İstanbul Tahkim Merkezi’nin hedeflerinden birinin hızlı çalışan bir iş dünyasına çok hızlı bir hukuki çözüm sunması olduğunu belirten Akıncı,  şunları söyledi: “İstanbul Tahkim Merkezi altı ay içersinde taraflara nihai icra edilebilen kararlar çıkartılması imkânını veriyor. Seri tahkimde bu süre üç aydır. Davaların yıllarca sürdüğü bir ortamda meslektaşlarımız için tahkim çok iyi bir yenilik. İstanbul Tahkim Merkezi tamamen avukatlar için dizayn edilmiş bir kurumdur”.

Toplantıda daha sonra söz alan İSTAC Milli Divan Üyesi Doç. Dr. Cemile Demir Gökyayla, İSTAC kurallarını, İSTAC Genel Kurul Üyesi Av. Arb. Ebru Bostancıoğlu, tahkim anlaşmasının hazırlanması konusunu, Genç İSTAC Yürütme Kurulu Üyesi Av. Ceren Çakır Akgün de, Genç İSTAC’ın çalışmalarını anlattı.