• Son Güncelleme : 23.12.2017 14:22
  • Haber Giriş : 29.12.2017 00:19
  • Etkinlik : 26.12.2017

40 Günlük Bebeğin Öldürülmesine Giden Süreçte İhmali Olan, Bildirim Yükümlülüğünü İhlal Eden Sorumlular Tespit Edilmeli

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezince, Van’da kırk günlük bebeğin öldürülmesine giden süreç, yargılama ve karar aşamasına ilişkin bir açıklama yayınlandı.

Açıklama şöyle:

Van 1. Ağır Ceza mahkemesinde görülen ve Van, Bursa, Diyarbakır, Ankara,  İzmir, Trabzon, İstanbul Barolarının katılma taleplerinin kabul edildiği 40 günlük bebeğin “cinsel istismar ve canavarca hisle eziyet çektirerek” çocuğun öldürülmesine ilişkin 3 sanığın yargılandığı davada karar verildi.

Sanıklardan biri hakkında çocuğun ölümü ile ilgili olarak ağırlaştırılmış müebbet ve cinsel istismar suçlarından 15 yıl hapis, diğer sanık hakkında çocuğun öldürülmesine yardım etme suçlarından 15 yıl hapis ve anneye ise çocuğun ölümüne iştirak suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Bu mahkeme hükmünün çocuk hakları açısından en önemli noktası; mahkemece “annenin doğum yapmak üzere cezaevinden çıkması ile başlayan süreçte bildirim, koruma ve gözetim yükümlülüğünü ihlal eden sorumluların tespiti” amacıyla suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesidir. Yargılama süresince katılma talebinde bulunan barolar tarafından şu soruların yanıtının önemine değinildi.

• Kendisinin çocukken uğradığı cinsel istismar sonrasında meydana gelen ve bir çocuğu koruma altına alınan, uyuşturucu kullanan, başka bir suçtan hamile iken girdiği cezaevinden doğum yapmak üzere izinli çıkan anne hakkında 8 yıl önce koruma altına alınan bebek ertesinde anneye yönelik koruyucu destekleyici tedbir veya buna benzer destek hizmeti verilmiş midir?
  • Annenin maruz kaldığı cinsel istismar eylemi nedeniyle suç ihbarı var mıdır?
  • Annenin sonraki yaşamına ait bir destek hizmeti sunulmuş mudur?
  • Doğum yapmak üzere cezaevinden çıkan annenin durumu herhangi bir kamu kurumuna bildirilmiş midir?
  • Cezaevinden izinli çıkan doğum yapan kadınlarla ilgili takip sistemi bildirim yükümlülüğü var mıdır?
  • Bebek Tatar’ın doğumunun gerçekleştiği hastanede annenin uyuşturucu geçmişi araştırılmış mıdır ve bu konuda tespit yapıldıysa yeni doğan bebeğin korunması amacıyla ihbarda bulunulmuş mudur?

Sorularına cevaplarının çocuk istismar vakalarında fiili ve hukuki olarak sorumluların ceza almasının yanında devletin korumakla yükümlü kurumlarının da görevlerini yapmamasından kaynaklanan sonuçların denetlenmesi açısından da son derece önemli olacağı vurgulanmıştır.

İSTANBUL BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ