• Son Güncelleme : 06.11.2017 09:15
  • Haber Giriş : 30.10.2017 18:32
  • Etkinlik : 08.10.2017

İstanbul Barosu Üyesi Av. Gürzumar’ın Uluslar Arası Önemli Başarısı

İstanbul Barosu Üyesi Av. Derya Durlu Gürzumar (42324), Uluslararası Barolar Birliğinin (International Bar Association-IBA) düzenlediği makale yarışmasında burs ödülü kazandı.

‘Yapay zekâ ve hukuk hizmetlerinin sağlanması’ konusuyla ilgili makalesiyle ödül kazanan Gürzumar,  8-13 Ekim 2017 tarihlerinde Avustralya’nın başkenti Sidney’de yapılan Uluslar arası Barolar Birliğinin yıllık konferansına katılma hakkı kazandı ve burada bir konuşma yaptı.

Dünya çapında 80.000’e yakın avukatın mensubu olduğu Uluslararası Barolar Birliği’nin 2017’deki yıllık konferansına bu yıl 130 ülkeden 5.000’e yakın hukukçu katıldı.

Bu yıl kuruluşunun 70. yılını kutlayan Uluslararası Barolar Birliği, beş günlük konferans programında hukukun her alanına değinen 200’ü aşkın oturumu organize etti. Konferans haftasında öne çıkan konulardan biri de yapay zekâ (artifıcial intelligence - Al) oldu. Türkiye’den dördü konuşmacı 19 hukukçunun katıldığı konferanstaki en genç konuşmacılardan biri de Uluslararası Barolar Birliği’nin makale yarışmasını yapay zekâ hakkında yazdığı makalesiyle kazanan İstanbul Barosu mensubu Avukat Derya Durlu Gürzumar oldu.

Durlu Gürzumar, “Parşömenden Robotlara: Yapay Zekânın Hukuk Hizmetine Olan Etkisi” (“From Parchments to Robots: The Impact of Artifıcial intelligence on Legal Services”) başlıklı makalesiyle, 23 bursiyer arasından Alternatif ve Yeni Hukuk işletme Yapısı Komitesi’nin (Altemative and New Law Business Structures Committee) bursiyeri olarak konuşmacı oldu.

Yapay zekânın gelecekte hukuk alanındaki uygulamasına ve hukukçular için doğurabileceği olası yasal sorumluluklara ve ahlaki sonuçlarına değinen oturum, Aldous Huxley’nin ünlü romanı “Cesur Yeni Dünya”dan esinlenerek “Artık cesur yeni dünya olmamak: yapay zekâ ve hukuk hizmetlerinin sağlanmasında başka yeni yöntemler” (“The no longer brave new world: artifıcial intelligence and other new deliveries of legal services”) başlığını taşıdı. Durlu Gürzumar da söz konusu oturumda yapay zekânın hukuk hizmetlerine, özellikle alternatif uyuşmazlık çözümü (arabuluculuk ve tahkim) alanındaki etkisini, gelecekte avukatların, hukuk ve danışmanlı hizmeti sağlayan avukatlık bürolarının yerine geçih geçmeyeceği sorusun ve yapay zekâ kullanımının hukuki ve avukatlık mesleği açısından doğurabileceği ahlaki sonuçları irdeledi.

Av. Derya Durlu Gürzumar kimdir?

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2010’da Lisans ve 2015’te Ekonomi Hukuku Yüksek Lisansı derecelerini alan Av. Derya Durlu Gürzumar, İstanbul Barosu mensubu olarak avukatlık yaptıktan sonra, mezunu olduğu Bilkent Üniversitesi’nde milletlerarası özel hukuk alanında akademik çalışma yürütmüştür. Hukuk fakültesi öğrencisiyken Willem C. Vis uluslararası ticari tahkim yarışmasında Martin Domke En İyi Konuşmacı Ödülünde Türkiye’den üst üste iki yıl mansiyon ödülüne layık görülen tek hukuk fakültesi öğrencisi olmuştur. Hâlihazırda yolsuzluğun uluslararası ticari tahkim usulündeki etkisi üzerine doktora tezi yazmaktadır.