• Son Güncelleme : 22.10.2017 18:53
  • Haber Giriş : 26.10.2017 17:34
  • Etkinlik : 24.10.2017

Uygulama Açısından Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonunca düzenlenen ‘Uygulama Açısından Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ konulu panel 24 Ekim 2017 Salı günü saat 13.00’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Sertel Şıracı’nın panelin programını tanıtan konuşmasından sonra İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan açılış konuşmasını yaptı. Bilişim hukukunun çok hızlı bir şekilde günlük hayatımıza girdiğini belirten Turan, teknolojik gelişmelere karşı direnmenin söz konusu olmadığını, teknolojinin hayatımızı kolaylaştıran olanaklarından olabildiğince yararlanmaya çalıştıklarını söyledi. Teknolojinin sadece yararlı değil, zararlı sonuçları da olabildiğine dikkat çeken Süreyya Turan, özellikle çocuklarımızı bu alanda korumamız gerektiğini bildirdi.

Panelin ilk konuşmacısı eBay Türkiye Hukuk Direktörü Av. Asım Serdar Yılmaz, kişisel verilerin e-ticaret üzerindeki etkilerini anlattı. Konuşmasında Dünyada e-ticaret, Türkiye’de e-ticaret konuları ile kişisel verilerin e-ticaret kurumları ve sosyal medyada nasıl toplandığına değinen Yılmaz, bu konularda karşılaşılan zorluklar üzerinde durdu,

E-ticaretin dünyada her yıl %30 dolayında hızla arttığını, bunun ürkütücü bir hız olduğunu kaydeden ve e-ticaret çeşitleri üzerinde duran Yılmaz, E-ticaretin ABD’de yoğun bir şekilde uygulandığını, ancak günümüzde bu alanda en fazla kullanımın Asya ülkelerinde görüldüğünü bildirdi.

PwC Türkiye, Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Hizmetleri Lideri Burak Sağdıç, Kişisel Verilerin Korunması Kanununu çok önemli bulduğunu söyledi. Kanun öncesinde çok büyük sıkıntılar yaşandığını, kanunun yayınlanmasıyla bir takım sorunlara çözüm getirildiğini belirten Sağdıç, “Bizim insanız genellikle kişisel verilerini vermekten çekinmektedir. Bizim kurumsal ve toplumsal olarak bu tür reflekslerimizden kurtulmamız gerekir, buna bir yolculuk olarak bakmak gerekiyor” dedi.

Sağdıç, ABD ve Avrupa’da 30-40 yıl süren bu yolculuğun belki bizde beş yıl süreceğini ancak, bu deneyimin yaşanması gerektiğini Bildirdi. Kişisel verilerin korunması konusunda sadece hukuk değil, teknolojinin de dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Sağdıç, “Buna bir uyum projesi olarak bakmak gerekiyor” dedi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, 6698 sayılı yasanın yürürlüğe girmesini çok olumlu bulduğunu söyledi. Mevzuat açısından kişisel verilerin korunmasının tamamlandığının söylenebileceğini belirten Dülger,  bundan sonra bu konuda yeni yargı kararlarının beklendiğini, bir takım içtihatların oluşması için bunlara ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Dülger, kişisel verileri KVKK ve TCK bağlamında ceza normlarıyla korunması açısından değerlendirdi ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin Yargıtay kararlarından örnekler verdi.

Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Av. Ali Osman Özdilek, “Kişisel verilere ilişkin uygulama ve uygulamada uyum süreci” konulu bir sunum yaptı. İnternetin hayatımıza hızla girdiğini ve çok hızlı bir şekilde geliştiğini belirten Özdilek, hukukun bu gelişmeyi yakalamasının mümkün olmadığını ve hukuki yetersizliklerin giderilmeye çalışıldığını anlattı. Digital alanda dünya hukuk sisteminin kabuk değiştirdiğini ve giderek yeni sistemlerin ortaya çıktığını kaydeden Özdilek, Türkiye’de de uyuşmazlıklar için arabuluculuk ve tahkim sistemine geçildiğini, bütün bunların dünya entegrasyonunun içinde kalmak için yapıldığını hatırlattı ve “Aksi halde oyun dışı kalırsınız” dedi.

Sunumların tamamlanmasından sonra soru cevap bölümüne geçildi.

Toplantı sonunda konuşmacılara İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan tarafından birer Teşekkür Belgesi sunuldu.