• Son Güncelleme : 23.10.2017 17:09
  • Haber Giriş : 25.10.2017 15:21
  • Etkinlik : 17.10.2017

Laik ve Demokratik Düzende Öncelikle Kadınlar Açısından Geriye Gidişler Yaşanıyor

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi, Çocuk Hakları ve Kadın Hakları Merkezleri Koordinatörü Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, topluma yansıyan olaylarda, özellikle kadın cinayetlerinde Yargıtay’ın giderek olumlu yaklaşmaya başladığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Tuskan bu görüşünü 17 Ekim 2017 Salı günü Kanal B Televizyonunda yayınlanan ve kadın cinayetlerinin ele alındığı SÖZ İSTANBULDA programında dile getirdi.

Yargı kararlarında uluslararası sözleşmelere uyulması gerektiğinin altını çizen Tuskan,  “Bu sözleşmeler anayasamızın da üstünde olduğu için yasada farklı bir düzenleme olsa bile uluslararası sözleşmelerin uygulanması gerekiyor. Hâkimlerin özellikle buna dikkat etmeleri gerekiyor, topluma mal olmuş olaylarla ilgili cezalarda iyi hal indirimlerinin yapılmaması çok önemli. Kadın cinayetlerinde özellikle bu hususların Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanununa madde olarak yerleştirilmesi gerekiyor” dedi.

Laik ve demokratik düzende çok hızlı geriye gidişlerin yaşandığına işaret eden Aydeniz Tuskan, şöyle konuştu: “Her şeyin olumlu olarak ileriye gitmesi gerekirken, bir bakıyorsunuz müftülüklere nikâh kıyma yetkisi veriliyor. Yarın öbür gün boşanma yetkisi de verilebilir. Devreye arabuluculuk girebilir. Laik, demokratik düzen sürekli geriliyor. Kadınların böyle bir isteği yok iken, belediyelerin bir şikâyeti bulunmazken, Diyanet işlerinin devreye sokularak din görevlilerine nikâh kıyma hakkının tanınmasını anlamak mümkün değil.  Hele boşanma komisyonunun bir raporu var, evlere şenlik bir rapor. Boşanma sorunlarına çözüm getirecek rapor kadın aleyhine hükümlerle dolu”.