• Son Güncelleme : 17.10.2017 09:54
  • Haber Giriş : 20.10.2017 08:52
  • Etkinlik : 04.10.2017

Sem Yeni Eğitim Dönemi Başladı

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni eğitim dönemi açılışı 4 Ekim 2017 Çarşamba günü İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, açılışta yeni eğitim döneminde uygulanacak program hakkında bilgi verdi. Staj eğitimi mevzuatı hakkında açıklamalarda bulunan Nacipoğlu, stajyerlerin uyması gereken kurallar üzerinde de durdu.

Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta, çok onurlu bir meslek olarak avukatlığı seçtikleri için stajyerleri kutladı.

Toplumların ilk dönemlerinden beri avukatlığın çok onurlu bir meslek olarak devam ede geldiğini vurgulayan Usta, ‘yüce bir meslek’ olarak nitelediği avukatlığın erdemleri üzerinde durdu.

Avukatlık dürüstlük ve vicdan mesleği olduğunun altını çizen Seyit Usta,  “Avukat bilgili olmak zorundadır. İnsan için en büyük silah bilgili ve dürüstlüktür. Okumadan, incelemeden, araştırmadan bu mesleği sürdüremeyiz” dedi.

Açılış dersini eski Adalet Bakanlarından Prof. Dr. Selçuk Öztek verdi.

Stajyerlerin çok kutsal bir göreve ve o ölçüde de güç bir mesleğe adım attıklarını belirten Öztek, mesleği uygularken “şekilde nezaket, özde metanet” ilkesini asla akıldan çıkarmamalarını öğütledi.

Ülkemizde hukuk fakültesi mezunlarının dalgalı bir seyir izlediğini, bazı fakültelerden iyi, bazılarından da zayıf mezunlar çıktığını ifadeden Selçuk Öztek, Staj Eğitim Merkezinin bu bilgilerin yeknesaklaştırılması için bir yer haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasında avukatlık mesleği ve uygulamalarını geniş çerçevede ele alarak anlatan Selçuk Öztek, özetle şu görüşlere yer verdi:

Avukatlık kamu hizmetidir. Avukatlık Kanununun birinci maddesinde bunun altı çizilmiştir. Aynı maddeye göre avukatlık serbest bir meslektir. Devlet tarafından istihdam edilmemiştir, devlette çalışan bir kamu görevlisi değildir. Avukat kamu hizmeti sunan özel bir organdır. Yasanın ikinci fıkrası ‘avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder’ diyor. İkinci madde avukatlığın derin anlamını ve görevini ifade ediyor.

Avukatlık mesleğini ciddiye almak gerekir. Bilgi güncellemesini sürekli hale getirmek gerekir, aksi halde sıkıntı yaşarsınız. Alman Federal Mahkemesi bir avukatın içtihadı bilmemesini sorumluluk nedeni saydı ve o avukatı müvekkiline tazminat ödemeye mahkûm etti. Bizim Yargıtay’ımız da bir avukatın süreleri bilmemesi ve müvekkilinin zarar uğraması halini bir sorumluluk nedeni sayarak o avukatı tazminat ödemeye mahkûm etti. Avukatlık şüphecilik yaratır, şüpheci olmalısınız. Avukatlık serbest ve onurlu bir meslektir. Onun için kimsenin önünde eğilmemelisiniz”.